Slováci plánujú na vianočné darčeky minúť viac ako minulý rok

NETKY.SK • 13 December 2023, 12:00 • 2 min
Slováci plánujú na vianočné darčeky minúť viac ako minulý rok

BRATISLAVA - Tento rok plánujú Slováci minúť na nákup vianočných darčekov priemerne 109 EUR. V porovnaní s minulým rokom ide o nárast, keďže v roku 2022 plánovali dospelí Slováci minúť 94 EUR. Kým v roku 2019 plánovali Slováci minúť 97 EUR, v roku 2020 to bolo rovných 100 EUR. Vyplýva to z prieskumu1 agentúry Focus, ktorý zrealizovala pre mBank.

slovakia

left justify in out

Vianočné darčeky plánuje tento rok nakupovať až 93% Slovákov, čo je rovnaký počet ako v minulom roku. Približne 4 z 10 opýtaných (37%) odhaduje, že na darčeky pre blízkych tento rok minie viac ako 200 EUR. V porovnaní s minulým rokom ide o nárast, pretože v roku 2022 túto sumu plánovalo 29% respondentov.  Ďalšia takmer tretina (29%) sa vo svojich finančných plánoch pohybuje v rozpätí 101 až 200 eur, pričom 15% opýtaných uviedlo sumu 101 až 150 eur14%  počíta  s čiastkou 151 až 200 eur.

Viac ako štvrtina Slovákov (27%) odhaduje, že na darčeky  pre blízkych minie menej ako 100 EUR – čiastku do 50 EUR chce minúť 9% a 51 až 100 EUR investuje 18% opýtaných. Počet ľudí, ktorí tento rok neplánujú vianočné darčeky kupovať vôbec je podľa prieskumu 7%, k zmene v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi nedošlo. „Napriek náročným ekonomickým časom je pozitívne, že až 90% respondentov si na kúpu darčekov peniaze nebude požičiavať, ale plánuje ich financovať len z vlastných zdrojov. Je to podobné percento ako minulý rok,“ hovorí Robert Chrištof, generálny riaditeľ mBank Slovensko. V prípade, ak plánujú väčšinu nákupu hradiť z vlastného vrecka, ale požičajú si iba malú časť, najčastejšie využijú pomoc od člena rodiny, známeho či priateľa (6%). Na finančnú inštitúciu sa s týmto úmyslom obrátia 3% opýtaných, čo je totožné číslo v porovnaní s minulým rokom.

 

Viac ako polovica opýtaných si myslí, že tohtoročné Vianoce budú u nich rovnaké ako tie predchádzajúce (57%). Viac ako tretina ich predpokladá skromnejšie (36%) a len 7% bohatšie.

Z výsledkov prieskumu ďalej vyplynulo, že výrazne rastie počet tých, ktorí si peniaze na darčeky sporia alebo odkladajú v predstihu počas celého roka či pár mesiacov pred Vianocami. Zatiaľ čo v roku 2022 ich bolo 36%, v roku 2023 sa ich počet zvýšil až na 46%. Na tohtoročné darčeky si teda peniaze na darčeky vopred odložilo 46 % respondentov. Viac ako pätina (22%) Slovákov si pritom financie na tento účel odkladá počas celého roka. O niečo viac (24%) je tých, ktorí  si na darčeky začínajú šetriť až pár mesiacov pred Vianocami. Naopak, viac ako polovica (54%) Slovákov uvádza, že si na tohtoročné darčeky počas roka financie neodkladajú. V porovnaní s minulým rokom však ide o výrazný pokles, v roku 2022 si na darčeky neodkladalo až 64% Slovákov.

 

„Nárast miezd či dôchodkov nepokrýva rekordnú mieru inflácie. Nominálne síce mzdy a dôchodky porástli, ale nárast celkových životných nákladov nepokryli. Občania preto musia čoraz viac peňazí vynakladať na zabezpečovania bežných každodenných nákupov. Aj to môže byť jedna z príčin, prečo tak významne  narástol podiel ľudí, ktorí si na darčeky odkladajú peniaze vopred. Inak povedané, pri rastúcich životných nákladoch sa zmenšuje priestor na nárazové výdavky a ich pokrytie bez toho, aby si ľudia na ne priebežne odkladali peniaze,“ uvádza Martin Slosiarik, sociológ a riaditeľ agentúry Focus.

 

Preferovaným miestom Slovákov na nákup vianočných darčekov sú predovšetkým internetové obchody (49%) nezaostávajú ani kamenné predajne (42%), i keď nákup v nich v porovnaní s rokom 2022 klesol o 6%. Naopak,  zo 4% na 6% sa zvýšilo percento respondentov využívajúcich  na nákupy darčekov pre svojich blízkych mobilnú aplikáciu predajcu. Tento spôsob nákupov najviac využíva mladšia generácia vo veku 18-29 rokov. Na trhoviskách, jarmokoch či vianočných trhoch nakupujú 2% opýtaných. Výsledky prieskumu tiež ukázali, že internetové obchody preferujú najmä Slováci s vyšším vzdelaním. Až 58% opýtaných s ukončeným vysokoškolským vzdelaním a 54% respondentov s ukončeným stredoškolským vzdelaním s maturitou, plánuje vianočné darčeky nakupovať online. Z hľadiska veku uprednostňujú nákup cez internet predovšetkým mladší ľudia. Vo vekovej kategórii 18 – 29 rokov bude darčeky nakupovať online 56% Slovákov a v kategórii 30 – 39 rokov tento typ nákupu zrealizuje 55% opýtaných. S pribúdajúcim vekom záujem o online nákupy vianočných darčekov v porovnaní s minulým rokom  stúpol  (40 - 49 rokov: zo 36% na 46%, 50 - 60 rokov: z 32% na 40%).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: mBank, Foto: TASR / František Iván
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies