Ašpiranti na funkciu šéfa prokurátorov zväčša chcú, aby sa vykorenil tento zlozvyk

NETKY.SK • 20 November 2020, 19:34 • 2 min
Ašpiranti na funkciu šéfa prokurátorov zväčša chcú, aby sa vykorenil tento zlozvyk

Viacerí ašpiranti na kandidátov na funkciu Generálneho prokurátora sa počas dvojdňového vypočúvania pred Ústavno-právnym výborom vyjadrili o tejto potrebe.

slovakia

left justify in out

Chceli by, aby sa nevynášali skutočnosti zo súdnych spisov v živých prípadoch, aby sa jednoducho do médií nedostávali tajné informácie zo súdnych spisov, lebo to vlastne ohrozuje samotnú spravodlivosť.

 

Jozef Čentéš, ktorý už bol v minulosti kandidátom na túto funkciu, no nevymenoval ho vtedajší prezident SR Ivan Gašparovič, sa médiám dokonca až čuduje, že takéto informácie vôbec publikujú, lebo tým zhoršujú pozíciu v snahe dosiahnuť spravodlivý rozsudok.

 

 

Proti prílišnému rozprávaniu prokurátorov pred médiami je aj Vladimír Remeta, ktorý má skúsenosti aj z pôsobenia v etickej komisii a pracoval aj na Okresnej prokuratúre v Banskej Bystrici.

 

Aj on je proti prílišnému komentovaniu, lebo sa to môže potom vďaka ovplyvneniu verejnosti umožniť, aby ľudia mali iný pohľad, než je realita. „Nikto z nás, čo nepozná spis, nevie, čo je pravda,“ dodal s tým, že to mohlo uškodiť aj v prípade hľadania spravodlivosti po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a tá prílišná aktivita médií mohla uškodiť aj samotnému rozhodnutiu, ktoré teraz „vyvolá reakciu Najvyššieho súdu“.

 

Remeta sa nazdáva sa, že vec bola na naše podmienky veľmi revolučná. Už len samotná smrť Jána a Martiny otvorilo obrodenie spoločnosti. „Bohužiaľ je pravdou, že asi až takáto nešťastná udalosť rozprúdila napokon otázky, ktoré riešime aj v súčasnosti,“ zdôraznil.

 

 

Nazdáva sa, že niekedy skutočne platí, že menej je viac. Myslí si preto, v duchu tohto hesla, že nebolo vhodné dávať toľko mediálnych výstupov, lebo to uškodilo samotnej veci. “Nehodnotiť nič, pokiaľ nie je vec právoplatne skončená,“ odporučil prokurátorom s tým, že by inak mohlo dochádzať aj k námietkam zaujatosti, ak proces pôjde opäť naspäť na nižší súd.

 

Remeta dodal, že novinári by sa mali viacej pozrieť na iné kauzy, nie stále riešiť len jednu. Mali by viac chodiť na okresné súdy a pozerať sa aj na zaujímavé prípady odtiaľ, aby mediálne prostredie nebolo preplnené len určitými kauzami, čo vlastne zväzuje ruky sudcom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies