Kniha Myslením k blahobytu: Môžete mať milióny na konte a nebudete šťastní. Kľúčom k blahobytu je identita človeka

NETKY.SK • 3 Apríl 2024, 14:30 • 2 min
Kniha Myslením k blahobytu: Môžete mať milióny na konte a nebudete šťastní. Kľúčom k blahobytu je identita človeka

K blahobytu, a teda k šťastiu a harmónii v živote človeka vedie podľa mentora Braňa Mráza sedem kľúčov. Tie sa týkajú oblastí financií, zdravia a vzťahov. Siedmym, rovnako dôležitým, bodom je identita človeka. Na jej základe rozpoznáme, čo je pre nás v živote najlepšie a čo nás skutočne napĺňa. Keby sme napĺňali iba aktuálne vzorce spoločnosti a nezohľadňovali naše pocity, viedlo by to k tomu, že by sme síce žili v luxuse, ale vnútorne by nás zožieral smútok a celý náš svet by bol disharmonický.

slovakia

left justify in out

O jednotlivých kľúčoch k otvoreniu života v harmónii píše vo svojej knihe Myslením k blahobytu mentor, podnikateľ a odborník na pasívny príjem Braňo Mráz. Prvú kapitolu venuje práve identite človeka, ktorá je úvodným krokom a podstatnou vecou, ktorú si musíme uvedomiť pri postupnom odomykaní zámkov na ceste k blahobytu. „Zavrite si oči a položte si otázku: Kto som? Teraz si na ňu dajte odpoveď. Buď sa pri nej cítite dobre, alebo nie. Je to teda veľmi jednoduché. Ak si poviem, že ja som Braňo, som s tým OK, to meno sa mi páči, je to moja identita. Keby som ho vymenil za akékoľvek iné meno, už by som sa necítil dobre,“ vysvetľuje Braňo Mráz, autor knihy Myslením k blahobytu, čo je to identita človeka.

Takýmto spôsobom postupne odkrývate a skladáte identitu v rôznych oblastiach svojho života. Rovnako sa pýtajte na svoje záľuby, životný štýl, rozhodnutia v biznise alebo prácu. Zavrite si oči, pridajte k svojmu menu nejaké povolanie a pokiaľ nepríde ten príjemný pocit vzrušenia alebo harmónie, nie je to správna voľba a musíte hľadať ďalej. Takto si postupne vytvoríte svoju identitu, ktorá vám pomôže stanoviť ciele, ktoré chcete dosiahnuť v živote. Vďaka nej budete potom vedieť pochopiť aj kľúče k financiám, zdraviu a vzťahom.

Človek zároveň nemusí mať len jednu identitu. Môže ich mať niekoľko, mal by ich však vedieť správne rozpoznať. „Záleží to od toho, v akom kontexte alebo situácii posudzujete danú vec. Pokojne to môžu byť aj dva extrémy. Napríklad v biznise môžem byť silný extrovert, môžem prednášať, užívať si to na pódiu a robí ma šťastným, že odovzdávam svoje myšlienky a skúsenosti. No v súkromí zo mňa môže byť veľký introvert a je mi dobre, keď som sám s knihou. Je to úplne v poriadku, lebo sa tieto dve identity vhodne dopĺňajú,“ bližšie špecifikoval Braňo Mráz, ako môžu fungovať viaceré identity človeka.

Veľa ľudí robí chybu v tom, že začínajú riešiť problémy neskoro. To je vidieť aj pri kľúčoch k blahobytu. Nevšímame si problémy v rodine a robíme s tým niečo až v momente, keď sa strhne veľká hádka. Tak ako prehliadame problémy pri iných kľúčoch, rovnako sa to stáva pri identite osobnosti. Pri nej to nakoniec vedie do stavu, že sa trápime napriek tomu, že sme v živote úspešní. „Niekto môže mať peniaze, dobrý partnerský vzťah, pekný dom, drahé auto, dovolenky a je zdravý. Napriek tomu pociťuje, že to nie je ono. Mnoho príkladov vidíme medzi celebritami či úspešnými biznismenmi. Majú takmer všetko, napriek tomu skončia na drogách. Stalo sa im to kvôli tomu, že boli do niečoho takpovediac vtlačení. Bolo mu podsunuté, že bude trebárs spevákom alebo vedúcim nejakého úseku, ale v skutočnosti chceli byť napríklad maliarmi. I keď zarobil veľa peňazí, robí niečo, čo ho nenapĺňa. A to vedie až ku akejsi bolesti identity človeka.“

Správne použitie kľúča identity a odomknutie zámky je o tom, aby sme našli presne tú vec, ktorá nás robí šťastnými. Pokojne teda môžete robiť aj v oblasti, ktorá prináša menej peňazí. Keď sa tam budete cítiť komfortne, prídu úspechy a s nimi aj dostatok financií. Je to vhodnejšie ako sa trápiť v práci, ktorá vás nebaví a dostanete tak celý svoj život do disharmónie.

Práve kvôli tomu nie je mnoho ľudí vo svojej práci šťastných. Nemajú tam ideálne vzťahy, nebavia ich povinnosti, ktoré majú a robia to len kvôli peniazom. Keď však pochopia, že majú aj iné možnosti a v skutočnosti sa môžu venovať niečomu, čo im robí radosť a ešte na tom aj zarobiť, tak nájdu kľúč ku svojmu šťastiu. Nikdy preto nie je neskoro zamyslieť sa nad svojou identitou osobnosti a prispôsobiť tomu aj svoje životné ciele.

Nebojte sa dať výpoveď a ísť pracovať do úplne iného sektora, pretože ak to budete robiť s vášňou a radosťou, úspech máte zaručený. Často zafunguje aj rovnováha vesmíru a keď do niečoho vložíte svoje srdce, vráti vám to nejakým iným spôsobom späť a to vám pomôže aj z kariérneho hľadiska. Napríklad urobíte nejakú prácu zadarmo, ale jej výsledok a váš postup sa zapáči niekomu, kto vás osloví a dá vám zaujímavú ponuku, ktorá vám už prinesie peniaze alebo ďalšie benefity.

„Na každom zamestnancovi vidíte, keď niečo robí s vášňou. Tým vysiela aj do okolia pozitívne signály a prenáša to na ostatných ľudí. I z toho dôvodu je nutné správne si odhadnúť osobnú identitu, ísť týmto smerom a podriadiť tomu aj svoju snahu dosiahnuť to,“ vysvetľuje Braňo Mráz. V tomto prípade platí, že pokojne môžete robiť aj upratovačku, ale ak ju to baví, má pre ňu dostatok peňazí, je obklopená skvelými ľuďmi a je zdravá, tak nepotrebuje stúpať na kariérnom rebríčku. Je šťastná, napĺňa ju to a žije krásny život. A to je pre ňu najdôležitejšie.

Zároveň by sme mali pochopiť, že nie všetci máme rovnaké ciele, záujmy alebo veci, ktoré nás robia šťastnými. „Chcú všetci jazdiť na Ferrari? Chcú ísť všetci na dovolenku na Malorku? Nie. My nie sme klony. My sme ľudské bytosti a to je na tom krásne,“ dodal Braňo Mráz. I na tomto príklade vysvetlil, že to najdôležitejšie je nájsť si svoje šťastie a prežiť v tomto stave celý život.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Andrea Čurná, Foto: Braňo Mráz
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies