Minister Wlachovský v Bezpečnostnej rade OSN: "Máme kolektívnu povinnosť urobiť všetky možné kroky, aby sme zabránili Rusku držať svet ako rukojemníka jeho imperialistických chúťok"

NETKY.SK • 21 September 2023, 10:30 • 2 min
Minister Wlachovský v Bezpečnostnej rade OSN: "Máme kolektívnu povinnosť urobiť všetky možné kroky, aby sme zabránili Rusku držať svet ako rukojemníka jeho imperialistických chúťok"

BRATISLAVA / NEW YORK - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský vystúpil 20. septembra 2023 v New Yorku na otvorenej debate Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (OSN). Jej témou bolo „Udržiavanie účelov a princípov Charty OSN cez efektívny multilateralizmus: zachovanie mieru a bezpečnosti na Ukrajine.”

slovakia

left justify in out

„Stretávame sa na mieste, ktoré vzniklo preto, aby svet predišiel ďalším nezmyselným a zničujúcim vojnám. Lenže posledných 19 mesiacov sme svedkami nevyprovokovanej, neoprávnenej a nezákonnej útočnej vojny Ruska proti Ukrajine. Namiesto zodpovednosti za dodržiavanie medzinárodného mieru a bezpečnosti Moskva podkopáva základné a nesporné princípy Charty OSN. Robí to vraždením aj šírením skazy, pod vymyslenými zámienkami či nánosom propagandy,” uviedol Miroslav Wlachovský s tým, že Slovensko podporuje suverenitu, politickú nezávislosť aj územnú celistvosť Ukrajiny.

 

„Vyzývame Ruskú federáciu, aby zastavila agresiu proti Ukrajine a stiahla svoje vojenské sily z celého územia Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc. Len tak môže okamžite obnoviť mier na Ukrajine preukázať ochotu vrátiť sa k cieľom a princípom Charty OSN,” dodal minister.

Šéf slovenskej diplomacie vystúpil aj na podujatí pri príležitosti podpisu Globálnej deklarácie o informačnej integrite v online priestore, iniciovanej Holandskom a Kanadou. Ide o ďalšiu ukážku angažovanosti Slovenska v otázkach slobody médií, boja proti dezinformáciám či ochrany slobody prejavu. O tom, že digitálny informačný priestor potrebuje jasné pravidlá, ktoré zaručia slobodu prejavu a zabránia zneužitiu nových technológií na cenzúru či manipuláciu s informáciami, minister hovoril aj na stretnutí Freedom Online Coalition. Témou podujatia, ktoré organizovali Spojené štáty, bolo „Presadzovanie Agendy 2030 prostredníctvom inkluzívnej digitálnej politiky rešpektujúcej práva“.

 

Počas ďalších aktivít Miroslav Wlachovský v mene Slovenskej republiky podpísal dohodu v rámci Dohovoru OSN o morskom práve o ochrane a udržateľnom využívaní morskej biodiverzity v oblastiach mimo vnútroštátnej právomoci. Dohoda je výsledkom niekoľkoročných náročných rokovaní s cieľom účinnejšie chrániť oceány a udržateľne využívať morskú biodiverzitu.

 

Ako člen delegácie prezidentky SR Zuzany Čaputovej sa minister Wlachovský, spoločne s ďalšími predstaviteľmi vlády SR a slovenskej diplomacie, zúčastnil aj na galavečeri pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej a Českej republiky a ich členstva v OSN. Počas Transatlantickej večere podávanej ministrom zahraničných vecí USA Antonym Blinkenom zároveň absolvoval diskusiu s partnermi z členských krajín Severoatlantickej aliancie (NATO) a Európskej únie (EÚ) o aktuálnych zahraničnopolitických a bezpečnostných výzvach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: MZV SR Foto:
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies