Poslanci rozhodli, že námestia či ulice nesmú byť pomenované po komunistoch, v parlamente sa strhla vášnivá diskusia

NETKY.SK • 4 November 2020, 11:50 • 2 min
Poslanci rozhodli, že námestia či ulice nesmú byť pomenované po komunistoch, v parlamente sa strhla vášnivá diskusia

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky v stredajšom hlasovaní rozhodli, že už nebude možné niekde vystaviť bustu napríklad Jozefa Tisa, alebo pomenovať ulicu po predstaviteľovi socializmu.

slovakia

left justify in out

Nebude možné umiestňovanie žiadnych tabúľ, ktoré oslavujú fašistický či nacistický režim. Poslanci rovnako rozhodli, že tento zákon sa vzťahuje aj na režim socializmu, ktorý sa nesprávne vo verejnosti označuje za komunizmus.

 

Nebude povolená ani možnosť pomenovať ulicu či námestie po predstaviteľoch zločineckých režimov. Proti najviac vystupoval poslanec a podpredseda strany Smer-Sociálna demokracia Ľuboš Blaha, ktorý nepovažuje za spravodlivé socializmus dávať na rovnakú úroveň, ako fašizmus či nacizmus.

 

Koaliční poslanci mu pripomenuli Stalinovo správanie, alebo monsterprocesy, vrátane odsúdenia Milady Horákovej v 50. rokoch či prenasledovanie kresťanov.

 

 

On sa však nazdáva sa, že za predchádzajúceho socialistického režimu sa urobilo aj veľmi veľa zla, ale zároveň zdôrazňuje to, že sa urobilo aj mnoho dobrého, budovali sa byty, fabriky, existoval väčší sociálny zmier, než tomu je v súčasnosti. Lepšiu prorodinnú politiku socializmu priznal v pondelkovej rozprave aj jeden z poslancov vládneho OĽANO. Tí vo väčšine prípadov Blahove slová označili za zaostalé komunistické prejavy, za ktoré by sa nehanbil bývalý prezident Gustáv Husák.

 

Blaha namietal, že Husák síce bol predstaviteľom normalizácie, ktorú tiež nepovažuje len za dobrú a prínosnú, ale zdôraznil, že bývalý prezident bol aj hrdinom Slovenského národného povstania a prispel k tomu, že Slovensko bolo časťou federácie a z Československa nevznikol jednoliaty štát bez slovenského hlasu.

 

 

Rovnako si myslí, že potom je potrebné označiť za zločinecký aj kapitalistický režim, keďže spôsobil aj vojny, nezamestnanosť, bezdomovectvo či exekúcie, ktoré viedli mnohých až k samovraždám. Koaličný poslanci mu pripomínajú, že socializmus bol zlý režim, ktorý zatváral ľudí a ničil im životy, ani ekonomicky sa nežilo vraj dobre.

 

Poslanci to schválili počtom 82 hlasov. Ide o novelu zákona o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému. Zákazy majú výnimku – pre predstaviteľov zločineckého režimu, ktorí boli aktívne proti nemu. Napríklad pre disidentov či protifašistických bojovníkov. Blaha pripomína, že práve aj Husák bol protifašistický bojovník. S novelou zákona nesúhlasili ani predstavitelia Komunistickej strany Slovenska, ktorí poukázali na to, že počas socializmu mnohé veci fungovali lepšie.

 

 

Novela pomenúva socializmus ako odsúdeniahodný, zločinný a nelegitímny, ktorý porušoval ľudské práva a slobody. Blaha však pripomína, že pokus o socializmus síce nevyšiel presne podľa predstáv, urobilo sa aj veľa chýb a zla, ale idea komunizmu ako taká nemôže za chyby jeho predstaviteľov.

 

Spomenul aj pekné a správne ideály kresťanstva, ktoré logicky ako také nesmieme odsúdiť za to, že v stredoveku došlo k omylom Katolíckej cirkvi, keď dochádzalo k inkvizičným konaniam či upaľovaniu čarodejníc.

 

 

 „Okrem symbolického zadosťučinenia pre obete komunistického režimu a zvýšenia povedomia verejnosti o podstate komunistického režimu môže takáto právna úprava napomôcť pri stíhaní trestných činov extrémizmu,” nazdávajú sa predkladatelia tohto už prijatého návrhu.

Ak dôjde k pochybnosti, či človeku hodno alebo nehodno postaviť pomník, rozhodne o tom Ústav pamäti národa. Blahovi sa nepáči, že o tom má rozhodovať orgán, ktorý je už zo svojej prirodzenosti prirodzene zaujatí v neprospech predchádzajúceho režimu. Absolútne však súhlasí s tým, že zločincom fašizmu a nacizmu sa sochy stavať nesmú, rovnako ani pomenovávať po nich verejné priestranstvá. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies