Tábor al-Haul v Sýrii je útočiskom pre viac ako 9000 utečencov napojených na Islamský štát

NETKY.SK • 25 Marec 2019, 14:36 • 2 min
Tábor al-Haul v Sýrii je útočiskom pre viac ako 9000 utečencov napojených na Islamský štát

DAMASK - V utečeneckom tábore na na severovýchode Sýrie je cez 9000 cudzincov napojených na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS). Akoby to ešte nestačilo, z tohto počtu tvoria väčšinu deti. Informáciu poskytla agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje z územia Demokratickej federácie severnej Sýrie (DAA)

slovakia

left justify in out

V utečeneckom tábore al-Haul sa podľa viacerých zdrojov nachádza viac ako 6500 detí. Zdroje ohľadom tohto počtu sú staré jeden týždeň. Teda pochadzajú ešte z obdobia pred dobytím poslednej bašty IS v dedine Bághúz. O útok sa postarali Sýrske demokratické sily (SDF) podporované USA.

 

img

 

Predstavitelia SDF už medzitým v tejto súvislosti vyzvali OSN na vytvorenie "špeciálneho súdneho tribunálu", ktorý by osobám podozrivým z príslušnosti k IS zabezpečil "spravodlivé procesy v súlade s medzinárodným právom i dohodami a zmluvami o ľudských právach". nebolo by to po prvý raz, keby vznikla špeciálna súdna rada, ktorá by sa zaoberala výlučne len touto problematikou. Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu riešil obdobné prípady proti porušeniu mieru a bezpečnosti.

 

img

 

V posledných týždňoch bola dedina Bághúz, ležiaca vo východosýrskej provincii Dajr az-Zaur neďaleko hraníc s Irakom, dejiskom kľúčovej bitky medzi militantmi IS a oddielmi SDF. v dedine našlo útočisko viac ako tisíc najodhodlanejších džihádistov. Útočiace pozemné jednotky SDF letecky podporovala aj Spojenými štátmi vedená medzinárodná koalícia.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies