Rast zásob v USA znížil ceny ropy, cena Brentu sa ale stále drží nad 55 USD

NETKY.SK • 14 December 2016, 08:20 • 2 min
Rast zásob v USA znížil ceny ropy, cena Brentu sa ale stále drží nad 55 USD

LONDÝN - Ceny ropy zaznamenali pokles, keď trhy zareagovali na predbežné informácie o zvýšení ropných zásob v USA.

slovakia

left justify in out

Tlak na ceny zvýšili aj informácie, že štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) vyťažili v novembri viac komodity, než sa pôvodne očakávalo.

 

Podľa obchodníkov na trhu s ropou ceny komodity reagovali na nečakané zvýšenie zásob ropy v Spojených štátoch za minulý týždeň, na čo poukázali predbežné údaje Amerického ropného inštitútu (API). Ten uviedol, že zásoby ropy v USA vzrástli minulý týždeň o 4,7 milióna barelov (1 barel = 159 litrov).

 

Navyše, trhy s ropou negatívne ovplyvnila správa Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA), podľa ktorej štáty OPEC vyťažili v novembri až okolo 34,2 milióna barelov ropy denne. To je o 500.000 barelov denne viac, než uvádza oficiálny odhad OPEC. Trhy okrem toho očakávajú, že americká centrálna banka zvýši úrokové sadzby. To s vysokou pravdepodobnosťou povedie k posilneniu kurzu dolára, čo opäť zvyšuje tlak na ceny ropy.

 

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári klesla do 7.35 h SEČ o 59 centov na 52,39 USD (49,38 eura) za barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s februárovým kontraktom klesla o 56 centov na 55,16 USD za barel.

 

(1 EUR = 1,0610 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies