Obrovské pobúrenie slovenských hudobníkov! Posielajú drsný odkaz ministerke kultúry

NETKY.SK • 15 Október 2021, 8:23 • 2 min
Obrovské pobúrenie slovenských hudobníkov! Posielajú drsný odkaz ministerke kultúry

Médiá prednedávnom informovali, že vznikol nový návrh mediálneho zákona, ktorý môže ignorovať slovenskú hudbu v rádiách. Donedávna bola povinná v rozsahu 25 percent. Slovenský ochranný zväz autorov (SOZA) krúti hlavou. Takmer každý muzikant a spevák už podpísal petíciu za zrušenie tejto novely. Posielajú drsný odkaz ministerke!

slovakia

left justify in out

Akoby nestačilo, že umelcov ruinuje pandémia už dlhé mesiace, prišiel ďalší problém. Ministerstvo kultúry sa jednoducho rozhodlo vymazať slovenskú hudbu z rádií. Nový mediálny zákon predložili do medzirezortného pripomienkového konania 7. októbra. Umelci sa však búria!

 

img

 

Súvisiaci článok: V rádiách bude znieť možno menej slovenskej tvorby

 

Vytvorili petíciu, ktorú v priebehu pár hodín podpísali stovky umelcov a bežných ľudí. Úprava kvót pre vysielanie slovenskej hudby v rádiách je naozaj nepochopiteľná. Nový návrh ruší povinnosť hrať 25 percent slovenskej hudby v súkromných rádiách. 

 

img

 

 

 

Umelecká obec si počas pandémie prešla veľmi ťažkou skúškou. Teraz prišla ďalšia rana. „Je to podraz zo strany ministerstva a nekompetentných, ktorí toto robia,“ povedal nahnevaným hlasom Pavol Hammel. Hlavou krúti aj jeho kolega. "Som zásadne proti zrušeniu vysielacích kvót. Snažím sa zodpovedať otázku, komu takáto úprava bude slúžiť?“ pýta sa Peter Lipa.

 

Prečo ministerstvo nespomenulo túto novelu vo svojej 171-stranovej predkladacej správe k návrhu zákona  a dokonca ani v tlačovej správe zaslanej médiám? "Považujeme túto skutočnosť za alarmujúcu, a to o to viac, že napriek viacerým rokovaniam, ktoré sme s MK SR na túto tému viedli, sme o takomto významnom zásahu do existujúceho právneho stavu neboli vôbec informovaní,“ povedal predseda predstavenstva SOZA Ľubomír Burgr pre cas.sk.

 

Zavedenie povinných kvót malo podľa SOZA pozitívny vplyv na slovenskú hudobnú tvorbu. Podľa štatistík boli tantiémy rozdelené slovenským autorom v rokoch 2017 – 2019 priemerne o 26 % vyššie, než v trojročnom období pred zavedením kvót. 

 

img

 

"V kultúrne vyspelých krajinách sú kvóty na domácu hudbu už roky samozrejmosťou. Práve pandémia koronavírusu znásobila ich dôležitosť pre hudobníkov, ktorým bolo zakázané koncertovať. Aj preto v uplynulom období niektoré vlády uvažovali dokonca o ich navýšení – slovenská vláda, zdá sa, uvažuje o presnom opaku,“ povedal Juraj Čurný

 

img

 

"Ministerstvo vo svojom návrhu neruší kvóty na slovenskú hudbu. Tie zostanú zachované na verejnoprávnych staniciach v celkovej výške 35 %. Práve verejnoprávne rádiá sú tým priestorom, kde by sa mala podporovať domáca hudobná produkcia. A nemyslíme si, že by sme mali diktovať komerčným rádiám, čo majú hrať,“ povedala Milanová. 

 

Čo na to naše hviezdy?

"Podpisujem petíciu, pretože mi záleží na podpore slovenskej pôvodnej tvorby a preto, že je potrebné ju zachovať," skonštatoval Palo Habera.

 

img

 

"Kvóty na hranosť hudby danej krajiny sú bežné aj vo vyspelejších krajinách. U nás sa to podarilo presadiť len pred pár rokmi. Je hanba, že ministerstvo, ktoré by sa malo starať o umelcov a slovenskú kultúru, spraví takýto podraz bez akejkoľvek diskusie. Neprekvapuje ma to, pretože ministerka Milanová má v našich kruhoch prezývku pamiatkarka, umelcom nepomáha," povedal Robo Papp.

 

img

 

"Som zásadne proti zrušeniu vysielacích kvót. Snažím sa zodpovedať otázku, komu takáto úprava bude slúžiť. Slovenskej hudbe určite nie, tej to jednoznačne poškodí. Reklamný koláč, ktorý si rádiá delia, sa tiež nezmení. Prípadné zrušenie kvót nepriženie viac poslucháčov do rádií. Pýtam sa teda, prečo?" konštatoval Peter Lipa.

 

"Hranie našich slovenských piesní v rádiách som nikdy nevnímala ako nejakú povinnosť, ale ako niečo úplne prirodzené. Podľa mňa by mal každý, kto žije na tomto krásnom území, rešpektovať svoje okolie, kultúru, zvyky a urobiť všetko pre to, aby posilnil svoje korene. Naša kultúra je ako jedna veľká rodina, ktorá môže fungovať len vtedy, keď ju budeme aj naďalej s láskou tvoriť a podporovať," vyjadrila speváčka Kristína.

 

img

 

"Kultúra sa minulý rok zavrela ako prvá a dodnes sa úplne neotvorila. Možno by bolo dobré si vzájomne pomáhať v týchto neľahkých časoch," povedal Peter Nagy.

 

img

 

"Určite to nie je dobrá správa. Hudobné kvóty nijakým spôsobom neznížili počúvanosť slovenských rádií. Je smutné, že v tejto zlej pandemickej situácii, keď nemôžeme plnohodnotne koncertovať, hrozí riziko, že slovenská hudba bude menej znieť. Prežívame čierne obdobie. Ale verím, že zvíťazí zdravý rozum," vyjadril Robo Opatovský.

 

img

 

Peter Cmorík povedal: "Pre mňa je to otázka patriotizmu, v iných vyspelých krajinách to nie je problém, mať kvóty. Ľudia majú radi svojich domácich interpretov a radi ich počúvajú, a napriek tomu rádiá majú kvóty a tým domáci umelci aj podporu od štátu. Je to v nás, my Slováci si nevieme vážiť sami seba, a to nehovorím len o hudbe, je to celkový jav."

 

img

 

Vyjadril sa aj Miro Jaroš: "Podľa prieskumu, ktorý sa nedávno konal, to vychádza tak, že ľuďom slovenská tvorba v rádiách neprekáža. Nej­­de tu však len o autorov a interpretov, je to aj o našej kultúre. Nezabúdajme na to."

 

img

 

"Chýbajú nám elity. Ak skutočne MK SR ruší kvóty na slovenskú hudbu v slovenských rá­diách, tak rovno zrušme povinnosť v školách vyučovať v slovenskom jazyku, povinnosť úradného slovenského jazyka v úradoch. Štúrovci riskovali vlastný život, keď v roku 1847 predniesli reč na uhorskom sneme. Už sme zabudli... v tomto kontexte mi to príde nie ako návrh, ale ako vlastizrada," vyjadril Igor Timko.

 

img

 

"Rádiá, ktoré chcú podnikať na území Slovenska, by mali mať od štátu jasné podmienky. Keby sa rádiu dalo do licenčnej zmluvy, že bude hrať slovenskú tvorbu a bude to dodržiavať, tak by bol pokoj. Keď sa tam pustí zahraničná hudba, tak peniaze idú preč, ochranka funguje po celom svete, nielen na Slovensku. Keď sa vyzbiera desať miliónov, tak 9,5 pôjde do zahraničia a pol zostane tu," konštatoval Pavol Hammel.

 

img

 

Katarína Knechtová povedala: "Už len na základe našich koncertov môžeme povedať, že Slováci si radi vypočujú domácu tvorbu. V ostatných dvoch rokoch sme však koncertovať buď nemohli, alebo iba vo veľmi obmedzených podmienkach. Preto je veľmi dôležité, aby slovenskej hudbe vyčlenili priestor aj slovenské rádiá. Kto iný, ak nie oni?"

 

img

 

"Zastúpenie slovenskej hudby v éteri bolo vždy v rukách hudobných dramaturgov a ich nadšenia pre podporu slovenských umelcov. Zároveň si však myslím, že keď bude vznikať kvalitná slovenská hudba, žiaden zákon nebudeme potrebovať," povedala Mária Čírová.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona