Už aj knihy sú v rúškach

NETKY.SK • 8 Apríl 2020, 06:53 • 2 min
Už aj knihy sú v rúškach

Prechádzka už nie je prechádzkou, a kým pred vypuknutím pandémie bolo žiaduce potešiť sa nielen chôdzou, ale aj šálkou horúcej čokolády v prostredí kaviarne či zastavením sa v zákutí kníhkupectva, súčasnosť povoľuje len osamotené vyhľadávanie opusteného miesta. Obzvlášť ťažko to dolieha na toho, kto si rád postál pred policou s knihami, kto si rád privoňal k atramentu a započúval sa do ruchu predajne.

slovakia

left justify in out

Kreativite sa medze nekladú
Našťastie, v Banskej Štiavnici sa k neželanej zmene postavilo vedenie antikvariátu naozaj kreatívne, a tak sa zrodil projekt Kniha v rúšku. A že je to čosi nevýdané (v tom najlepšom zmysle), to hádam zdôrazňovať nemusím, čo ale vyzdvihnúť treba, je skutočnosť, že akcia je aj trochu spätá s osudovosťou.


Prístup je otvorený
Majiteľ antikvariátu Tomáš Lazar, sa rozhodol navrátiť kúsok normálnosti do nevšednej atmosféry. Keď prechádzajúci sa zočí otvorené police, ktoré priam lákajú k priblíženiu sa, zaiste im to nielen privodí úsmev, ale aj vnukne nápad trochu sa prehrabať a nájsť tú pravú knihu. Na poličke sa nachádza aj pokladnička, do ktorej zákazník po kúpe uhradí sumu dve eurá. Celá výmena tovaru teda prebieha bezkontaktne a absolútne bezpečne.

 

img


Iba žáner
Osudovosť, ako som už zmienila vyššie, sa s projektom spája od počiatku a to najmä pre netradičné poňatie. Kupujúci si totiž, takpovediac, so sebou berie niečo neznáme, názov knihy ostáva tajomstvom a dozvedá sa ho až vtedy, keď titul zbaví papiera a zahľadí sa naň. Vyberá si iba na základe žánru, ten tvorí jedinú informáciu, ktorá sa pri zakúpení dá vyčítať.


Príbeh za príbehom
Vďaka myšlienke sa udiala aj výnimočná skúsenosť. Zákazníčka si zvolila žáner, odniesla si knihu domov a nakoniec ju natoľko zaujala, že si z nej uchmatla inšpiráciu aj pre vlastnú maliarsku tvorbu.

 

img


Stále sa to dopĺňa
Do regálov sa dostali také knihy, ktoré vedenie považovalo za najlepšie spoločníčky v karanténe. Rôznorodosť sa však neustále dopĺňa a pracuje sa na tom, aby ani antikvariát, ani návštevník, nestratili kontakt s literatúrou.


„Baví nás stretávať sa s ľuďmi v našom antikvariáte a aspoň takto sa môžeme spoločne stretávať na diaľku. Zároveň je to aj určitá forma zábavy pre ľudí, ktorí sa môžu pristaviť, keď idú popred náš obchod. A hlavne, možno vám vesmír prihrá knihu, ktorá zmení váš život," hovorí majiteľ, ktorý si za ideu neprivlastňuje zásluhy samostatne, ale vníma ju ako spoločné úsilie kolektívu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies