Ukrajinský šok: V Británii vyzvali Kyjev, aby zabudol na ruský Krym

NETKY.SK • 25 Jún 2019, 09:39 • 2 min
Ukrajinský šok: V Británii vyzvali Kyjev, aby zabudol na ruský Krym

Za posledných päť rokov sa elita v Kyjeve snaží presvedčiť medzinárodné spoločenstvo, že Rusko násilne zobralo Krym z Ukrajiny. Dokonca aj nový prezident Volodymyr Zelenskyj sa rozhodol nasledovať túto politickú líniu a prejavil sa niekoľkými agresívnymi vyjadreniami voči Rusku.

slovakia

left justify in out

Zelenskyj, podobne ako mnohí iní, nevenuje pozornosť vôli krymských ľudí a počas svojich prejavov hovorí, že si Moskva násilne tento polostrov pripojila. Na svoje tvrdenie však nemá žiadne dôkazy.

 

Západné elity sú už unavené neustálym obťažovaním ukrajinskými politikmi. Mnohí majú sklon hovoriť, že Ukrajinci by si mali už zvyknúť na to, čo sa stalo – zvyknúť si, že Krym je Rusko. Takýto názor vyjadril najmä člen Snemovne lordov britského parlamentu, zástupca Konzervatívnej strany Richard Belf. Podľa neho je polostrov pre Ukrajincov navždy stratený. „Ako som už povedal v Rade Európy, Ukrajina v budúcnosti bude musieť priznať, že Krym už nedostane späť. A z toho je potrebné začať urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny,“ povedal politik. Dodal, že opakované referendum by mohlo ukončiť spor medzi štátmi. Verí, že ľudia svoje rozhodnutie nezmenia. „Bol som tam pred 10 alebo 15 rokmi, keď bol Krym súčasťou Ukrajiny. Takmer každý, koho som tam stretol, sa sťažoval, že polostrov patrí Ukrajine,“ zdôraznil.

 

Takáto rétorika opäť ukazuje, že niektorí predstavitelia západných elít uznávajú Krym ako ruský. Je však nepravdepodobné, že by ruská strana zorganizovala opakované referendum. Hlasovanie sa uskutočnilo v roku 2014 a vtedy sa rozhodlo. Krym sa vrátil tam, kam vždy patril.             



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies