Navštívte najromantickejšie miesta na Slovensku

NETKY.SK • 10 Apríl 2024, 14:00 • 2 min
Navštívte najromantickejšie miesta na Slovensku

Slovensko sa môže pýšiť tým, že na relatívne malom území sa strieda viac druhov krajín s rôznymi podobami krásy. Máme tu veľhory, úchvatné povodia riek, lesy, historické aj moderné mestá, plesá a jazerá, jaskyne, údolia a nížiny aj horské kotliny...

slovakia

left justify in out

Pestrosť a malebnosť našej krajiny ponúka mnoho čarovných, priam rozprávkových zákutí, ktoré pohládzajú dušu a sýtia všetky zmysly. Vyberte sa s nami na niekoľko miest, ktoré možno považovať za to najromantickejšie, čo potulky po Slovensku ponúkajú.

Špania dolina

Táto nádherná stredoslovenská obec je pamiatkovou rezerváciou ľudovej architektúry. Nájdete tu malebné domčeky z dreva a kamena ako vystrihnuté z dávnych čias, svedčiace o slávnej banskej histórii tohto regiónu. V minulosti sa tu ťažila medená ruda, vďaka čomu sa tu zachovali pôvodné banícke ľudové domy.  Šperkom obce je nádherný Kostol premenenia Pána z 13. storočia s dominantnou vežou, ku ktorému sa dá vystúpiť po 160 schodoch.

Výnimočná obec pri Banskej Bystrici uprostred Starohorských vrchov vás očarí svojím pokojom, tajomnou romantickou atmosférou, závanom histórie. Po preskúmaní historických pamiatok (Banský orloj) a exponátov v  tunajšom Múzeu medi sa možete vybrať do nádherného okolia. Vyberte sa malým banským okruhom - turistickou trasou vhodnou aj pre deti, navštívte rozhľadňu v rekreačnom stredisku Šachtičky či neďalekú Harmaneckú jaskyňu.

Bytčiansky zámok

Kúsok od Žiliny sa nachádza krásny zámok a sobášny palác v Bytči. Zámok je národnou kultúrnou pamiatkou a je to určite najznámejšia budova v Bytči. Súčasťou komplexu je nádherný renesančný sobášny palác. Miesto je o to krajšie, že celý zámocký areál prešiel v roku 2009 rozsiahlou rekonštrukciou, no zároveň si zámok zachoval veľkú časť svojej podoby ešte zo 16. storočia.

Môžete si tu pozrieť stálu historickú expozíciu, poprechádzať sa v malebnom parčíku. Keď už budete v týchto miestach, choďte sa určite pozrieť aj do Terchovej - rodiska Jánošíka. Legendy hovoria, že známy zbojník sa v priestoroch bytčianskeho zámku zdržiaval často.

 

Schaubmarov mlyn

Galérie v Schaubmarovom mlyne v Pezinku patrí pod expozície Slovenskej národnej galérie a jeho návšteva je úžasným zážitkom pre celú rodinu už len kvôli samotnému prostrediu. Výnimočné je, že ide o jediný zachovalý potočný mlyn na Slovensku so stále fungujúcou technológiou. Môžete si tu pozrieť expozíciu, zaameranú na históriu mlynárstva u nás.

V príjemnom kontraste s historickou častou príjemne vyznieva výstava súčasného moderného umenia, ktorej časť nájdete aj na romantickom dvore areálu mlyna. V nádhernom prostredí sa často konajú rôzne kultúrne akcie, workshopy, podujatia súvisiace s tradičnými remeslami, výtvarným umením, ale aj gastronómiou. Súčasťou galérie je aj príjemná kaviarnička.

 

Myjavské kopanice

Veľa Slovákov je presvedčených, že ide o najkrajší a najromantickejší kraj u nás. Myjavské kopanice v pohraničnej oblasti s Moravou, rozprestierajúce sa medzi Malými a Bielymi Karpatami majú centrá v mestách Myjava, Stará Turá a Brezová pod Bradlom. Okolo nic nájdete desiatky malebných osád učupených v kopcoch. Väčšina z nich sú dnes už iba chatové oblasti, kam si chodia ľudia oddýchnuť, vypadnúť zo stresu mesta, nájsť neskutočný pokoj a krásu prírody na miestach, kde akoby zastal čas. 

Okrem ticha prírody tu nájdete aj niekoľko zaujímavých turistických destinácií. Navštívte Mohylu M. R. Štefánika, pozrite si ukážku typického gazdovského dvora v Turej Lúke, zrúcaninu neďalekého hradu Branč, v Štefánikovom rodisku Košariskách môžete spoznať jeho rodný dom - dnes súčasť Slovenského národného múzea.

 

Kaštieľ Mojmírovce

Tu sa budete cítiť ako králi a princezné! Kaštieľ Mojmírovce dnes slúži ako luxusný hotel so skvelým bazénom v zimnej záhrade, wellness, saunou, vyberanou kuchyňou a ubytovaním, zároveň to tu všade dýcha históriou, noblesou, eleganciou. Energiu naberiete v romantickom parku s exotickými rastlinami, určite si pozrite nádherné výjavy z Dobšinského ľudových rozprávok v centrálnej chodbe kaštieľa. 

 V okolí Mojmíroviec môžete navštíviť nitriansku kalváriu, ranč Nové Sedlo či Zobor nad Nitrou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Za horami za dolami
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies