Štátny tajomník Chovanec prijal veľvyslanca Tureckej republiky na Slovensku. O čom spoločne diskutovali?

NETKY.SK • 4 Apríl 2024, 19:30 • 2 min
Štátny tajomník Chovanec prijal veľvyslanca Tureckej republiky na Slovensku. O čom spoločne diskutovali?

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Chovanec vo štvrtok 4. apríla prijal nového mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Tureckej republiky na Slovensku Erkana Özorala na jeho nástupnej návšteve.

slovakia

left justify in out

Stretnutie potvrdilo záujem oboch štátov pokračovať v rozvoji spolupráce s cieľom posilniť obchodno-investičné príležitosti na Slovensku aj v Turecku a nadviazalo na návštevu šéfa slovenskej diplomacie Juraja Blanára, ktorý rokoval začiatkom marca na Diplomatickom fóre v Antalyi s tureckým ministrom zahraničných vecí Hakanom Fidanom.

Slovensko-turecká obchodná výmena prudko rastie a podľa slov štátneho tajomníka Rastislava Chovanca ide o dlhodobý trend. „Objem sa za posledné tri dekády zvýšil viac ako 30-násobne a vlani po prvýkrát prekročil hranicu dvoch miliárd eur,“ zdôraznil Rastislav Chovanec a doplnil, že obaja partneri podporili zámer zintenzívniť vzájomné kontakty, spoločný dialóg a predovšetkým snahu rozvíjať obojstranne prospešné aktivity v oblasti hospodárstva a inovácií.

Turecký trh môže byť podľa štátneho tajomníka Chovanca zaujímavý najmä v odvetviach energetiky, obranného priemyslu, IKT a strojárstva. „Z pohľadu slovenských podnikateľov bolo Turecko zaradené medzi päť najperspektívnejších krajín. Potvrdzujú to aj výsledky posledného biznis fóra v Bratislave, na ktorom vo februári rokovalo takmer 100 firiem z oboch krajín a kde bol súčasne vytvorený Spoločný slovensko-turecký ekonomický a obchodný výbor, tzv. JETCO, v spoločnej gescii Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky a tureckého ministerstva obchodu,“ priblížil štátny tajomník, podľa ktorého predstavuje výbor dôležitý impulz pre rozvoj obchodu a aktuálne sa už pripravuje jeho ďalšie zasadnutie. Veľvyslanec Erkan Özoral rovnako potvrdil záujem Turecka o zintenzívnenie ekonomickej výmeny.

Príkladom úspešnej slovensko-tureckej spolupráce sú taktiež aktivity Slovenskej akadémie vied a Tureckej rady pre vedecký a technologický výskum TÜBITAK. Za perspektívnu označil Rastislav Chovanec spoluprácu v oblasti energetiky a zaistenia energetickej bezpečnosti. Ocenil aj investície tureckých spoločností na Slovensku. Väčšina z nich je z automobilového odvetvia. Medzi významných tureckých investorov, ktorí naprieč Slovenskom zamestnávajú stovky pracovníkov, patria spoločnosti Cavo Automotive Slovakia v Nitre, ENPAY Transformer Components v Krškanoch, Mata Automotive Slovakia v Novej Vsi či Nobel Automotive Slovakia v Dolnom Kubíne. Významným úspechom je zároveň slovenský investor Heneken Group pôsobiaci v Turecku.

S nárastom obchodnej výmeny sa rovnako dynamicky zvyšuje počet slovenských turistov dovolenkujúcich v Turecku. V minulom roku ich tam vycestovalo rekordných 235-tisíc. „Ide o zaujímavú a populárnu destináciu v oblasti cestovného ruchu, no v mojom záujme bude tiež výraznejšia propagácia Slovenska pre tureckých občanov, napríklad v oblasti kúpeľníctva,“ doplnil štátny tajomník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies