Kolumbia oslavuje! V putách skončil najhľadanejší bos drogového kartelu Otoniel

NETKY.SK • 24 Október 2021, 08:38 • 2 min
Kolumbia oslavuje! V putách skončil najhľadanejší bos drogového kartelu Otoniel

BOGOTA - Kolumbijský prezident prirovnal policajnú akciu k zabitiu Pabla Escobara, ktorý zomrel pri zatýkaní.

slovakia

left justify in out

Najhľadanejšieho kolumbijského drogového bosa zatkli v rámci rozsiahlej spoločnej akcie polície, letectva a armády. Päťdesiatročný šéf drogového kartelu Clan del Golfo Dairo Antonio Úsuga, prezývaný Otoniel, bol zatknutý v regióne Urabá ležiacom na severozápade krajiny neďaleko hraníc s Panamou. Informoval o tom kolumbijský prezident Iván Duque, ktorého v sobotu večer citovali agentúry DPA a AFP.

 

Najobávanejší bos kartelu

Dopadnutie 50-ročného Úsugu označil na tlačovej konferencii v Bogote za "najťažšiu ranu obchodníkom s drogami v našej krajine v tomto storočí" a prirovnal ju k akcii, ktorá viedla v roku 1993 k zabitiu drogového bosa Pabla Escobara.

 

 

"Otoniel bol najobávanejší drogový bos na svete, vrah policajtov, vojakov a miestnych aktivistov," povedal Duque. Jeho zatknutie znamená "koniec Clan del Golfo". Duque zároveň vyzval zvyšných členov klanu, aby sa vzdali, inak "pocítia celú váhu zákona".

 

Pašovanie kokaínu

USA vypísali za dolapenie Úsugu odmenu päť miliónov dolárov. Okrem obchodovania s drogami je obvinený aj z vraždy, vydierania a únosu. Predpokladá sa, že kartel Clan del Golfo je zodpovedný za pašovanie drog, najmä kokaínu, do Strednej a Severnej Ameriky.

 

 

Úsuga prevzal vedenie klanu po svojom bratovi Juanovi de Diosovi, ktorého polícia zabila v roku 2012. Narodil sa v chudobnej rodine a bojoval v radoch Ľudovej oslobodzovacej armády (EPL), marxistickej partizánskej skupiny, ktorá sa demobilizovala v roku 1991.

 

Neskôr sa však vrátil k ozbrojenému boju a pridal sa ku krajne pravicovým polovojenským skupinám. Mnohé z nich boli demobilizované v roku 2006 na podnet bývalého pravicového prezidenta Álvara Uribeho.

 

Mohlo by vás zaujímať: Mexické podsvetie ju poznalo dokonale, kto bola La Catrina?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies