Rusi už odoslali vakcínu proti COVID-19 do jednotlivých regiónov v krajine

NETKY.SK • 12 September 2020, 14:01 • 2 min
Rusi už odoslali vakcínu proti COVID-19 do jednotlivých regiónov v krajine

MOSKVA - Ruské ministerstvo zdravotníctva začalo v noci z piatka na sobotu s distribúciou prvej várky vakcíny proti koronavírusu do regiónov, uvádza vyhlásenie tlačového oddelenia rezortu, ktoré cituje agentúra Interfax.

slovakia

left justify in out

"Prvá várka vakcíny Sputnik V, ktorú vyvinulo Gamalejovo národné výskumné centrum epidemiológie a mikrobiológie (FNICEM), bola odoslaná do regiónov," píše sa vo vyhlásení.

 

img

 

Ministerstvo podotýka, že prvá várka je pilotná. Na jej základe špecialisti vypracujú logistické a distribučné reťazce a takisto zorganizujú očkovanie vysoko rizikových pacientov.

 

Len 2 mesiace od testovania 

Ministerstvo zdravotníctva začalo v utorok distribuovať prvú várku vakcíny medzi civilistov. Rusko sa stalo v auguste prvou krajinou, ktorá zaregistrovala vakcínu proti chorobe COVID-19, a to po necelých dvoch mesiacoch testovania na ľuďoch. Očkovacia látka však neprešla treťou fázou klinického testovania na tisíckach dobrovoľníkov.

 

img

 

Protilátky u všetkých 

Štúdia publikovaná minulý týždeň v odbornom medicínskom časopise The Lancet uviedla, že ruská vakcína vytvorila v počiatočnej fáze testovania protilátky u všetkých pacientov. Autori však dodávajú, že na zaistenie dlhodobej bezpečnosti a účinnosti vakcíny je potrebné rozsiahle dlhodobé testovania vrátane ďalšieho sledovania či porovnania výsledkov pacientov s tými, ktorým bolo podané placebo.

 

img

 

Symbolika s názvom vakcíny 

Očkovacia látka proti koronavírusu dostala názov Sputnik V podľa kozmickej družice, ktorú vyrobil Sovietsky zväz a v roku 1957 bola prvým umelým vesmírnym satelitom na svete vyslaným na obežnú dráhu Zeme.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies