Povolenie na prevádzku má 171 umelých kúpalísk

NETKY.SK • 26 August 2023, 11:00 • 2 min
Povolenie na prevádzku má 171 umelých kúpalísk

Bratislava - Povolenie na prevádzku malo k 23. augustu 171 umelých kúpalísk. Vyhovujúca kvalita vody na kúpanie bola tiež na 11 prírodných kúpaliskách a 69 prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou. V aktualizačnej správe o stave prírodných a umelých kúpalísk o tom informovali z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva SR.

slovakia

left justify in out

Kúpanie sa pre prekročenia medznej hodnoty zdravotne významných mikrobiologických ukazovateľov neodporúča vo vodných nádržiach Ružín (Prítoky) a Laborec Humenné. Rovnaké odporúčanie platí aj pre vodnú plochu Gazárka Šaštín-Stráže a plážové kúpalisko - Jazero v Košiciach, kde sa premnožili cyanobaktérie. Voda nevyhovujúca na kúpanie je aj na Štrkovisku Čaňa, kde hygienici zistili premnoženie cyanobaktérií a prekročenie medznej hodnoty chlorofylu a. Na vodných nádržiach Teplý Vrch - Drieňok a Teplý Vrch - pláž Ormet sa pre zvýšený počet cyanobaktérií kúpanie a vodné športy neodporúčajú deťom, alergikom a osobám s oslabeným imunitným systémom. "Pre kúpanie dospelých zdravých osôb sa voda považuje za prípustnú," vysvetlili z ÚVZ. Počas tohtoročnej kúpacej sezóny sa nemožno kúpať vo vodnej nádrži Ružiná z dôvodu jej napúšťania a vo vodnej nádrži Trenčín - Opatová z dôvodu vypustenia vody. Na jazere Krpáčovo, Nová Baňa - Tajch, na Lipovine - Bátovce a vodnej nádrži Duchonka sa zistila znížená priehľadnosť. V lokalitách Lipovina - Bátovce, Nová Baňa - Tajch, vodná nádrž Duchonka a Malé Leváre nebola dodržaná odporúčaná hodnota pre ukazovateľ farba. V lokalite Čunovo zase pre ukazovateľ fosfor. "Všetky tri ukazovatele patria medzi zdravotne nevýznamné ukazovatele a voda je vhodná na kúpanie," dodal ÚVZ. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
TASR/ Foto: pixaay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies