Ničivé dažde zasiahli africkú Keňu. Hlásia odtiaľ vyše 28 mŕtvych a mnoho ďalších nezvestných

NETKY.SK • 25 Apríl 2024, 18:30 • 2 min
Ničivé dažde zasiahli africkú Keňu. Hlásia odtiaľ vyše 28 mŕtvych a mnoho ďalších nezvestných

NAIROBI – Keňu postihli silné dažde, ktoré narušili komunikáciu a podnikanie v celej východoafrickej krajine, čo má za následok stratu viac ako 38 životov a zničenie veľkého množstva majetku.

slovakia

left justify in out

V kenskom hlavnom meste Nairobi bol v stredu po nočnom lejaku zabitý najmenej jeden človek a šesť ľudí bolo nezvestných v slumoch Mathare. Obyvatelia tejto neformálnej osady, väčšinou ľudia s nízkymi príjmami, sa ocitli uviaznutí vo svojich domoch v dôsledku veľkých záplav.

V iných častiach hlavného mesta sa obyvatelia po noci silných dažďov zobudili aj na zaplavené domy a podniky, neprejazdné cesty a popadané stromy.

Niektoré oblasti boli od mesta odrezané kvôli búrkovej vode, ktorá zaplavila ulice. Hlavný most v Kitengele, štvrti južne od hlavného mesta, zaplavila rieka Athi, kde uviazli tisíce podnikateľov a administratívnych pracovníkov.

"Žiadne vozidlo nenastupuje ani nevychádza z Kitengely. Čakám na tejto autobusovej stanici už viac ako tri hodiny," povedal agentúre Xinhua pracovník kancelárie John Kimeu.

Emily Kamau, podnikateľka, povedala, že jej deň bol zničený, pretože nemohla získať nové nákupy pre svoje potraviny."Moje obchodné priestory boli zaplavené pred dvoma dňami a ja som prišla o časť svojich zásob. Dnes ma odrovnali dažde. Je to skutočne odrádzajúce," povedala Kamau.

V okrese Kirinyaga v centrálnej Keni prišlo v utorok o domov viac ako 60 rodín po tom, čo sa rieka Thiba vyliala z brehov a zaplavila ich domy a podniky.

Kenya Red Cross Society (KRCS) vo vyhlásení v utorok uviedla, že povodne v celej Keni si vyžiadali najmenej 38 obetí, pričom poznamenala, že povodňová situácia sa mení z núdzového stavu na úroveň katastrofy.

Od začiatku dažďov v marci, apríli a máji pocítilo následky viacero okresov, čo malo za následok zasiahnuté domácnosti, vysídlenie, zriadenie vysídľovacích táborov, ponorenú ornú pôdu, ovplyvnené podniky a úhyny dobytka, uviedla humanitárna agentúra.

Podľa KRCS silné dažde zasiahli najmenej 23 okresov po celej krajine a nechali viac ako 110 000 ľudí bez domova. Humanitárna agentúra dodala, že úroda na viac ako 27 716 akroch (asi 112 štvorcových kilometrov) bola zničená a približne 5 000 hospodárskych zvierat bolo zabitých.

"Táto povodňová situácia je katastrofa. Najviac postihnutí sú ľudia bez alternatív. Snažíme sa s našimi tímami čo najviac zmapovať ohrozenú populáciu," povedal Venant Ndhigila, vedúci operácií pri katastrofách v KRCS.

Keňa zažila bezprecedentné výdatné zrážky, pričom v niektorých oblastiach spadlo podľa meteorologického oddelenia Kene až 200 mm za jeden deň.

Inštitúcia varovala, že dažde spôsobia záplavy v celej krajine, pričom obyvateľom v nízko položených a záplavových oblastiach sa odporúča presunúť sa na vyššie položené miesta.

Kenské úrady na úrovni okresov aj národnej vlády nariadili obyvateľom v oblastiach ohrozených záplavami, aby sa presunuli na vyššie položené miesta. Kindiki Kithure, tajomník kabinetu pre vnútorné záležitosti a národnú správu, požiadal obyvateľov žijúcich v blízkosti priehrad, vrátane Masingy vo východnom regióne a Thiba v centrálnom regióne, aby sa presťahovali. "Akékoľvek ďalšie zrážky pravdepodobne spôsobia rozliatie, s väčšími záplavovými účinkami v osadách," uviedol Kithure v nedávnom vyhlásení a dodal, že vláda je v stave najvyššej pohotovosti a multiinštitucionálny tím vytvorený v roku 2023 počas dažďov El Nino pracuje na obnovovacích snahách.

Climate Prediction and Application Center (ICPAC) Medzivládneho úradu pre rozvoj (IGAD) v aktualizácii zverejnenej v stredu uviedlo, že Keňa patrí medzi krajiny v Africkom rohu, ktoré túto sezónu zažívajú mimoriadne silné dažde. Ďalšími sú Etiópia, Rwanda, Uganda a Burundi. "Teploty v krajinách sú tiež vyššie ako priemer, s epizódami zvýšenej úrovne tepelného stresu v severnom Južnom Sudáne a južnom Somálsku," dodal ICPAC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies