Putin pricestoval do Číny: Má zaznieť 'významné' oznámenie

NETKY.SK • 20 Máj 2014, 10:26 • 2 min
Putin pricestoval do Číny: Má zaznieť 'významné' oznámenie

ŠANGHAJ - Šéf Kremľa Vladimir Putin pricestoval dnes do Číny na dvojdňovú oficiálnu návštevu. V Šanghaji ho čakajú rokovania s prezidentom Si Ťin-pchingom a v stredu sa zúčastní aj na medzinárodnej konferencii.

slovakia

left justify in out

Podľa spravodajskej stanice BBC Moskva a Peking podpíšu celý rad dohôd a má zaznieť aj "významné" oznámenie. Taktiež odštartujú spoločné vojenské cvičenie námorných síl.
      

Konferencia o interakcii a opatreniach na budovanie dôvery v Ázii (CICA) pritiahla delegácie z takmer 40 krajín a medzinárodných organizácií. Na summite sa zúčastňuje aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ako aj politici z Iránu, Pakistanu, Kazachstanu či Kambodže.
      

Očakáva sa prejav prezidenta Si Ťin-pchinga na tému bezpečnosť v Ázii. Summit sa koná v čase, keď Rusko čelí kritike v súvislosti s krízou na Ukrajine a Čína ohľadne sporov v Juhočínskom mori.
      

Deň pred cestou do Šanghaja ruský prezident pre čínske médiá povedal, že vzťahy s Čínou majú pre Rusko najvyššiu prioritu.
      

Zmluva o vývoze zemného plynu do Číny podľa Putina čaká už len na podpis, čo zabezpečí diverzifikáciu exportných trás a umožní Číne splniť jej rastúce energetické nároky.
      

Rusko, ktoré väčšinu svojho plynu určeného na export vyváža do Európskej únie, viedlo s Pekingom niekoľko rokov náročné rozhovory o konečnej podobe dohody o vývoze plynu do Číny. Po vypuknutí krízy na Ukrajine moskovské vedenie práce na plynovom kontrakte s Čínou urýchlilo.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies