Miliónová očkovacia lotéria je spoločensky návratná, až keď presvedčí k očkovaniu takéto množstvo ľudí!

NETKY.SK • 3 August 2021, 11:48 • 2 min
Miliónová očkovacia lotéria je spoločensky návratná, až keď presvedčí k očkovaniu takéto množstvo ľudí!

BRATISLAVA - Očkovacia lotéria s nákladmi viac ako 26 miliónov eur je spoločensky návratná, ak presvedčí k očkovaniu oboma dávkami aspoň 6-tisíc ľudí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z hrubých prepočtov Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) Ministerstva financií SR. Ako však útvar podotkol na sociálnej sieti, o účinnosti lotérie pri podpore vakcinácie však zatiaľ v zahraničí neexistuje dostatok dôkazov.

 

img

Finančné bonusy môžu podľa ÚHP pomôcť zvýšiť motiváciu očkovať sa. Sprostredkovateľský bonus za 24 miliónov eur bude návratný, ak presvedčí aspoň 24-tisíc ľudí, ktorí by sa inak zaočkovať nedali. Pomer prínosov a nákladov je pritom oveľa priaznivejší vo vyšších vekových skupinách.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: O očkovaciu prémiu sa do pondelňajšieho rána prihlásili desaťtisíce ľudí!

Vzhľadom na nedostatočné tempo očkovania je podľa útvaru kľúčové konať rýchlo. Štát by mal použiť viacero opatrení na zvýšenie motivácie dať sa zaočkovať. Výhody pre zaočkovanú populáciu, prípadne nižšie obmedzenia, sú nákladovo najefektívnejším riešením. Pomôže znižovanie bariér prístupu k očkovaniu, najlepším opatrením na cielenie rizikových skupín je zvýšenie kapacít mobilných očkovacích jednotiek. Zvážiť je podľa ÚHP potrebné aj povinné očkovanie pre vybrané profesie, ktoré prichádzajú do kontaktu s najrizikovejšími skupinami obyvateľstva.

Útvar hodnoty za peniaze podotkol, že zvyšovanie počtu zaočkovaných ľudí je najefektívnejším spôsobom, ako ochrániť životy a znížiť ekonomické a zdravotné škody spôsobené pandémiou. Podľa odhadu ÚHP sa spoločenské náklady na nezaočkovaného človeka pohybujú okolo 4 384 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona