Prudké lejaky v Japonsku si vyžiadali minimálne šesť obetí

NETKY.SK • 11 Júl 2023, 12:15 • 2 min
Prudké lejaky v Japonsku si vyžiadali minimálne šesť obetí

TOKIO - Najmenej šesť obetí na životoch si tento týždeň zrejme vyžiadali prívalové dažde na juhozápade Japonska, oznámila v utorok tamojšia vláda. Záchranné a pátracie operácie v krajine pokračujú.

slovakia

left justify in out

V pondelok spadlo rekordné množstvo zrážok v niektorých častiach ostrova Kjúšu, čo spôsobilo vyliatie riek z korýt a zosuvy pôdy. Úrady zatiaľ potvrdili úmrtie troch ľudí a vyšetrujú, či je možné s počasím spojiť aj ďalšie tri úmrtia. Traja ľudia sú nezvestní a dvaja utrpeli ľahké zranenia, uviedol v utorok hovorca japonskej vlády Hirokazu Macuno. "Vyjadrujem úprimnú sústrasť tým, čo zomreli, a súcit tým, ktorých táto katastrofa zasiahla," uviedol Macuno. Niektoré odľahlé oblasti zostávajú v dôsledku záplav a iných škôd odrezané od zvyšku sveta, no bolo potvrdené, že ich obyvatelia sú v bezpečí.

 

 

Ovplyvnená bola v utorok ráno i doprava, nepremávali niektoré vlaky a niektoré diaľnice boli nepriechodné. Bez dodávok elektrickej energie ostalo asi 1400 domácností. V meste Karacu v prefektúre Saga sa prehrabávali vojaci zeminou a troskami, ktoré zanechali zosuvy pôdy. Lejaky, ktoré mohli byť podľa hlásateľov počasia najväčšími dažďami, aké v regióne zaznamenali, si tiež vyžiadali evakuáciu státisícov ľudí. V Japonsku sa začalo každoročné obdobie dažďov s pravidelnými prudkými lejakmi, ktoré niekedy vyústia do záplav a zosuvov pôdy a vyžiadajú si obete. Podľa vedcov je však v dôsledku klimatických zmien zvýšené riziko prudkých dažďov v Japonsku i inde, keďže teplejšia atmosféra zadržiava viac vody. V zasiahnutých oblastiach pršalo celý týždeň predtým, ako sa v nedeľu v noci spustil prudký lejak. Úrady varovali, že v oblasti sa môžu vyskytnúť zrážky aj v ďalšie dni. Obytné budovy v Japonsku ohrozujú predovšetkým zosuvy pôdy, keďže sú v horských oblastiach často vystavané na svahoch. V roku 2018 počas obdobia dažďov zahynulo pri zosuvoch pôdy na západe krajiny vyše 200 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: TASR/AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies