V prípade Sheily Szmerekovej, ktorá sa vyhrážala prezidentke, má súd opätovne rozhodovať o psychiatrickom liečení

NETKY.SK • 3 August 2021, 9:12 • 2 min
V prípade Sheily Szmerekovej, ktorá sa vyhrážala prezidentke, má súd opätovne rozhodovať o psychiatrickom liečení

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd v Pezinku má 10. augusta opätovne rozhodovať o uložení ochranného psychiatrického liečenia v prípade Sheily Szmerekovej pôvodne stíhanej pre extrémizmus.

slovakia

left justify in out

O uložení ochranného liečenia rozhodol súd ešte v apríli toho roku. Hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková však potvrdila, že Najvyšší súd Slovenskej republiky vec vrátil na opätovné rozhodnutie.

 

img

 

Prečítajte si: Slovenka, ktorá sa vyhrážala prezidentke, skončí pravdepodobne na psychiatrii

Sheila Szmereková čelila trestnému stíhaniu pre trestné činy výroby a rozširovania extrémistického materiálu, hanobenia rasy, národa a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti a násilia proti skupine obyvateľov. Stíhanie voči nej súviselo s videom, na ktorom ešte v roku 2017 ukazovala knihu s nápisom The Quran, o ktorej opakovane tvrdila, že je to korán. Na videu zverejnenom na internete z nej vytrhávala strany, hádzala ich na zem a potom ich zapálila. Jednou zo strán si pritom na videu utrela zadok a roztrhanú knihu pomočila.

 

img

 

Zároveň vyzývala na boj proti moslimom. Súd pôvodne vytýčil v tejto veci začiatkom tohto roka  hlavné pojednávanie, neskôr však konanie zastavil.

Polícia Sheilu zadržala vo februári 2017, pričom v jej prípade navrhovali väzobné stíhanie. Najvyšší súd SR však v marci toho roku väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. Obžalovaná bola opätovne zadržaná v októbri 2020. Podľa medializovaných informácií sa totiž v ďalšom videu vyhrážala prezidentke Zuzane Čaputovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona