Autá v historickom centre Bratislavy

NETKY.SK • 7 September 2023, 20:30 • 2 min
Autá v historickom centre Bratislavy

Ako vyriešiť vjazd vozidiel do historického centra Bratislavy? Téma štvrtého hackathonu od MIRRI SR je tu!

slovakia

left justify in out

Bratislava, 7. september 2023 - Dávame šancu šikovným a tvorivým IT nadšencom a odborníkom, aby priniesli inovatívne riešenia pre lepšie služby občanom. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) v spolupráci s Campus Cowork pokračuje v  realizácii  hackathonov z Plánu obnovy a odolnosti SR. V poradí už štvrté podujatie v rámci projektu Hacknime.to je zamerané na pomoc bratislavskému Starému Mestu. Tímy z celého Slovenska budú hľadať nové riešenia pre regulovaný vjazd vozidiel do historického centra Bratislavy.  
„Hackathony sú jedinečnou príležitosťou, kde sa môžu tvoriví a talentovaní študenti, odborníci či IT nadšenci realizovať a priniesť nové riešenia a  pomôcť nám tak v oblasti digitalizácie. Najnovší hackathon bude zameraný na vytvorenie systému pre regulovaný vjazd vozidiel do historického centra Bratislavy. Som rád, že našu ponuku prijali IT tímy z celého Slovenska a teším sa na nápady a riešenia, s ktorými v rámci nášho hackathonu prídu,“ vyhlásil minister investícií a informatizácie Peter Balík, ktorý stál pri zrode hackathonov MIRRI SR v čase, keď na ministerstve viedol sekciu inovácií.  
MIRRI SR vlani vyhlásilo z plánu obnovy výzvu na témy hackathonov, na základe ktorej boli spomedzi prihlásených žiadostí vybrané tri regionálne samosprávy, pre ktoré ministerstvo do konca tohto roka zorganizuje hackathony a poskytne im tiež financie  na realizáciu víťazných riešení. 
Prvý regionálny hackhaton, do ktorého sa prihlásilo 18 tímov a viac ako 60 účastníkov, sa začína už zajtra 8. septembra v Bratislave. Sústredí sa na mestskú časť Staré Mesto a tému regulácie vjazdu vozidiel do historického centra. Prihlásení IT odborníci a nadšenci sa pokúsia svojimi nápadmi vytvoriť riešenie pre zjednotený systém na optimalizáciu povoľovaní vjazdu do historického centra Bratislavy vrátane infraštruktúry na zabezpečenie kontrolovaného vstupu. 

„Historické centrum je klenotom Starého Mesta, patrí všetkým návštevníkom - domácim aj zahraničným turistom, ale aj rezidentom či majiteľom a majiteľkám gastro prevádzok, ktoré tiež tvoria prostredie pešej zóny. Nastaviť synergické fungovanie všetkých spomínaných aktérov v tomto výrazne špecifickom prostredí iba s najnutnejším počtom áut, ktoré nenarušia charakter pešej zóny, je pre nás výzvou. Záleží nám na moderných riešeniach, ktoré posúvajú kvalitu života v našej mestskej časti na úroveň európskych metropol. Veríme, že inovatívne nápady mladých programátorov nás k našej vízii posunú opäť bližšie,“ povedal starosta mestskej časti Bratislava  - Staré Mesto Matej Vagač.
Víťazný tím má priniesť predovšetkým digitálne a moderné riešenie, samospráve aj užívateľom má šetriť čas a náklady. „Robíme všetko pre to, aby sme prinášali občanom aj samosprávam nové a inovatívne riešenia situácií, ktoré ovplyvňujú každodenný život. Digitálna éra prináša veľké množstvo príležitostí, ale aj výziev, ktorým budeme v najbližšom období ako spoločnosť čeliť. Štát musí byť v tejto veci garantom pripravenosti,“ uviedol štátny tajomník MIRRI SR pre informatizáciu Martin Bezek.
V októbri MIRRI SR zorganizuje v Prešove ďalší regionálny hackathon a to na tému Digitálne dvojča a v novembri v Trenčíne budú IT tímy hľadať inovatívne riešenia pre Systém riadenia investičných projektov. 
MIRRI SR zorganizovalo z plánu obnovy v spolupráci s Campus Cowork už tri hackhatony. V rámci pilotného hackathonu Hacknime dezinformácie zvíťazil projekt vzdelávacej aplikácie na zvyšovanie mediálnej gramotnosti a podporu kritického myslenia mladých ľudí. V druhom hackathone Seniori v digitálnom svete vyhrala aplikácia, ktorá má seniorov motivovať, aby zlepšovali svoje digitálne zručnosti. Tretí hackathon Moje dáta priniesol víťazstvo projektu, ktorý má pomôcť občanom a podnikateľom efektívne spravovať a využívať dostupné údaje z verejnej správy v rámci integrácie do projektu Manažment osobných údajov. Víťazné projekty z prvých dvoch hackathonov sú už v implementačnej fáze. Viac informácií na hacknime.to



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Zdroj: MIRRI SR, Foto: pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies