Najkrajšie betlehemy na Slovensku a v Čechách

NETKY.SK • 14 December 2023, 19:00 • 2 min
Najkrajšie betlehemy na Slovensku a v Čechách

Vianoce sú už doslova za dverami a súčasťou ich osláv a vianočných výzdob našich domácností aj miest sú nepochybne aj betlehemy.

slovakia

left justify in out

Poďte sa s nami pozrieť na niekoľko výnimočných betlehemov, ktoré môžeme na Slovensku obdivovať a byť na ne hrdí.

Najznámejší

O Slovenskom betleheme v Rajeckej Lesnej sa hovorí ako o jednom z najkrajších a zároveň najväčších pohyblivých betlehemov na svete. Unikátne dielo Jozefa Pekara má dĺžku 8,5 metra, široký je 2,5 metra a vysoký 3 metre. Vznikal 15 rokov a spolu s Kristovým narodením znázorňuje aj výjavy zo slovenskej histórie, života na vidieku rôznych regiónov Slovenska. Nájdete v ňom slovenské hrady, remeselníkov, kroje, ľudovú muziku...
Nájdete ho v Dome Božieho milosrdenstva v Rajeckej Lesnej a môžete ho navštíviť od 9.00 do 12.30 a od 14.00 do 17.30.

Ozvučený

V Kostole sv. Cyrila a Metoda v strede Terchovej nájdete nádherný betlehem dedinského rezbára Štefana Hanuliaka, ktorý ho vytvoril v roku 1976. Jeho súčasťou je Betlehem ako miesto Kristovho narodenia, prepychový Jeruzalem a stará Terchová so svojimi remeslami a dielničkami majstrov.
Unikátom je to, že každý rok v betleheme niečo nové pribúda, ale aj to, že tento drevený betlehem je ozvučený typickou terchovskou muzikou. Je údajne druhý najväčší betlehem Slovenska po tom v Rajeckej Lesnej.

Najvyšší

Do slovenskej knihy rekordov je zapísaný betlehem v Novom Meste nad Váhom vďaka vyše 2-metrovým dreveným postavám v nadživotnej veľkosti, ktoré od roku 2006 do betlehemu stále pribúdajú. Vtedy ich bolo šesť, dnes ich je viac ako tridsať, najťažšia vraj váži 380 kg. Na rozširovaní betlehemu pracujú každé leto viacerí rezbári.  

Na Námestí Slobody v Novom meste nad Váhom ho môžete obdivovať každý rok od 6. decembra. Druhý výnimočný betlehem tohto mesta nájdete v Podjavorinskom múzeu, ide o krásny pohyblivý betlehem s rozmermi 5 x 2,5 metra.

Betlehem s baníkmi a permoníkmi

Jedinečný betlehem nájdete aj v Banskej Štiavnici. Jeho autor Peter Chovan ho neustále rozširuje, má takmer 1 000 postáv, nájdete tu okrem biblických výjavov aj permoníkov, baníkov, štiavnického Nácka a dominanty mesta, vrátane Kalvárie či vláčiku Štiavnická Anča.

 

Betlehem z Guinessovej knihy rekordov

Ľudový mechanický betlehem v juhočeskom Jindřichovom Hradci je zapísaný v Guinessovej knihe rekordov ako najväčší svojho druhu. Tvorí ho takmer 1 400 postavičiek, poháňaných elektromotorom. Majster Tomáš Krýza ho vytváral údajne 60 rokov. Tento skvost si môžete pozrieť v Múzeu Jindřichohradecka počas celého roku.

Betlehemy v Prahe

Nádherné betlehemy v českej metropole určite uvidíte tento rok aj v Múzeu Karlovho mostu, kde tradične môžete obdivovať aj slamený betlehem v životnej veľkosti od poľského umelca Andrzeja Wreczioneka. Betlehemy môžete obdivovať aj  v Betlehemskej kaplnke. Živý  betlehem bude 24. 12. aj na nádvorí Chvalského zámku, keď už budete v Prahe, nevynechajte zlatú sošku Pražského Jezuliatka v Kostole Panny Márie Víťaznej, či návštevu Karlštejnského kráľovského betlehemu.

Betlehemy v Třešti

Třešť na Vysočine je jedna z najvýznamnejších oblastí betlehemárstva v Českej republike. Jeho tradícia siaha do 19. storočia, typická pre tunajšie betlehemy je výpravnosť a veľkorysosť, môžete tu obdivovať české usadlosti, farebné postavičky z vidieka, stáda oviec… Najviac takýchto betlehemov uvidíte v tunajšom Múzeu Vysočiny.

Najkrajší v Čechách?

Za najkrajší a najcennejší v Čechách sa považuje Třebechovický betlehem v meste Třebechovice pod Orebem vo východných Čechách. Bol vyrobený pred viac ako storočím, zdobí ho viac ako 2 000 vyrezávaných postáv a ďalších dielov, vytvorili ho ľudoví rezbári Josef Probošt a Josef Kapucián. Betlehem je prístupný celoročne, v adventnom období tu môžete navštíviť vianočné trhy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies