Prečo tak milujeme vtipných ľudí? Prinášame spôsoby ako zvoľniť v stresujúcom období a viac si užívať život

NETKY.SK • 2 November 2023, 19:33 • 2 min
Prečo tak milujeme vtipných ľudí? Prinášame spôsoby ako zvoľniť v stresujúcom období a viac si užívať život

Dobrý zmysel pre humor vám môže pomôcť prekonať ťažké situácie alebo len tak v noci zaspať. Môže vám pomôcť prežiť deň s úsmevom, zbaviť sa hnevu, frustrácie a iných negatívnych emócií. Pomáha vám tiež vyhnúť sa konfliktom, najmä s ľuďmi, na ktorých vám záleží.

slovakia

left justify in out

Je to pravda: smiech je silný liek. Spája ľudí spôsobmi, ktoré spúšťajú zdravé fyzické a emocionálne zmeny v tele. Smiech posilňuje váš imunitný systém, zvyšuje náladu, znižuje bolesť a chráni vás pred škodlivými účinkami stresu. Nič nefunguje rýchlejšie alebo spoľahlivejšie na vrátenie mysle do rovnováhy ako humor a smiech. 

Vtipy môžu poskytnúť úľavu a ponúknuť nový pohľad na inak zdrvujúcu situáciu.  Smiech spája ľudí kreatívnymi spôsobmi a rozvíja spoločnú komunitu, kde sa radosť a nádej stávajú možnosťami tvárou v tvár nepriazni osudu.

Smiech je dobrý pre vaše zdravie

Smiech a humor pomáha udržiavať vaše srdce zdravé. Smiech pomáha zvyšovať prietok krvi a zlepšuje fungovanie krvných ciev. Pomáha tiež znižovať stres, čo má pozitívny vplyv na zdravie srdca.

Posilňuje váš imunitný systém. Smiech pomáha spúšťať uvoľnenie napätia vo vašich svaloch, uvoľňuje endorfíny, znižuje hladinu cukru v krvi a stresové hormóny. To môže pomôcť posilniť váš imunitný systém, čo znižuje riziko ochorenia.
Zlepší vám náladu. Smiech vám môže pomôcť ľahko zmeniť zlú náladu. Ľudia, ktorí pociťujú úzkosť alebo depresiu, často zisťujú, že smiech im pomáha zlepšiť náladu a zvyšuje šťastie.

Posilní vaše vzťahy. Užívanie si smiechu s ostatnými pomáha udržiavať vzťahy čerstvé, vzrušujúce a zábavné. Smiech tiež pomáha zlepšiť komunikáciu a môže byť práve tým, čo potrebujete na vyriešenie nezhôd, zranení a rozhorčenia.

Ako žiť "úsmevnejšie"?

Tu je niekoľko spôsobov, ako pridať viac humoru do svojho života:

Noste úsmev. Smiech vždy začína práve úsmevom. Úsmevy a smiech sú nákazlivé, tak začnite rozdávať šťastie s podvihnutím kútikov pier a kým sa nazdáte, vy aj vaše okolie sa budete baviť viac. 

Buďte vtipnejší. Pridajte trochu zábavy do svojich každodenných interakcií. Povedzte vtip, vyslovte vtipný komentár alebo zdieľajte vtipný príbeh, keď sa rozprávate s ostatnými, aby ste zvýšili množstvo zábavy počas dňa.

Držte sa okolo veselých ľudí. Ľudia, s ktorými trávite čas, majú vplyv na vašu náladu a vaše šťastie. V dnešnej dobe už možno nevidíte ľudí zoči-voči, no stále sa môžete virtuálne obklopiť ľuďmi, ktorí vás robia šťastnými, sú zábavní a pozitívne ovplyvňujú váš život. 

Užite si čas strávený so sebou. Každý deň si vyhraďte aspoň 15-20 minút na to, aby ste robili veci, pri ktorých sa usmievate. Pozrite si svoju obľúbenú komédiu v televízii, vychutnajte si zábavné videá na YouTube alebo si vypočujte dobrý podcast. Zavolajte kamarátom, vypíšte sa do denníka alebo si prečítajte niečo oddychové.

Ľudská myseľ je zložitá vec. Všetci máme svoje myšlienky, pocity, názory a postrehy. Každý prežívame veci inak. A všetci máme svoj zmysel pre humor. Všetci poznáme niekoho, kto pozná tie najvtipnejšie vtipy, alebo toho, kto nás vždy dokáže rozosmiať. No to, čo niekoho rozosmeje, je u každého iné.

 Ale to, čo je všeobecne akceptované ako vtipné, je niečo, čo sa skúma už desaťročia. 

Päť druhov zmyslu pre humor

Ide o grotesku, verbálny, sebadeštrukčný, agresívny a oslavný humor.

Zdravý zmysel pre humor je znakom inteligencie. Smiať sa na sebe, na svojich priateľoch alebo na svojich činoch nepochybne môže zmierniť stres, pomôcť vám spojiť sa s inými ľuďmi a cítiť sa pohodlne vo svojej koži.

Ako si vypestovať viac ľahkomyseľnosti?

Myšlienka „pracovať na ľahkomyseľnosti“ sa môže zdať trochu nútená. Ale ako budovanie akéhokoľvek iného zvyku, prax pomáha – a je potvrdené, že zámerné vytváranie zábavných zážitkov má rovnaké výhody ako spontánna zábava.

„Schopnosť zažiť zábavu a ľahkovážnosť je jedným zo spôsobov, ako sa ľudia môžu meniť,“ povedal Caleb Warren, spoluriaditeľ laboratória pre výskum humoru University of Colorado a profesor marketingu na University of Arizona. 

Spôsoby ako sa stať ľahkovážnejšími:

1. Hľadajte veci, ktoré sú len najmenšou zábavou

Keď vaše nahnevané dieťa dupne do izby, podobá sa trochu malému, opitému diktátorovi? Keď prejdete okolo psa v parku, dokážete si uvedomiť, že celá táto situácia pripomína bar pre single zvieratá? Vnímanie týchto momentov vás privedie k tomu, aby ste si ich všimli a vychutnali si ich, povedala Heather Walkerová, organizačná psychologička.

2. Vytvorte si "Denník ľahkovážnosti"

Nájdite si čas na zaznamenanie svojich zábavných zážitkov. Možno pri tvojom rannom behu okolo teba prebehne muž oblečený v mikulášskom obleku. Počas vášho dochádzania možno vlakvedúci urobí úplne nezrozumiteľné hlásenie a vy nadviažete očný kontakt s iným cestujúcim a zasmejete sa. Tieto malé momenty sú hlavnými kandidátmi na váš denník.

3. Keď sa niečo „pokazí“, skúste to brať na ľahkú váhu

Kedykoľvek sa dopustíte alebo ste svedkom neškodného faux pas – povedzme, že zabudnete vypnúť zvuk počas stretnutia so zoomom a pohostíte všetkých rozhovorom medzi vami a vašou mačkou – je to skvelá príležitosť zažiť satiru.

Prečo je dôležité mať dobrý zmysel pre humor

1. Neurazíte sa tak ľahko

Mať zmysel pre humor môže byť v náročných situáciách veľmi prospešné. Namiesto toho, aby ste si veci brali osobne a boli naozaj urazení, zmysel pre humor vám môže pomôcť prehliadať problémy, ktoré sa objavia pri interakcii s ostatnými.

Niekto môže mať napríklad tie najlepšie úmysly, keď rozpráva vtip, ktorý sa vás týka. Povedzme si však úprimne – niekedy vtipy vyjdú nesprávnym smerom a nakoniec vyznievajú ako osobné útoky.

2. Stávate sa oveľa chápavejší voči ostatným 

Humor často zahŕňa priznanie si vlastných chýb, najmä ak niekto iný práve priznal svoje vlastné. O to krajšie je byť v blízkosti niekoho, kto dáva najavo spoločnú ľudskosť a omylnosť, než snažiť sa vyzerať vždy najlepšie či najúspešnejšie a neustále sa povyšovať nad ostatných.

3. Upokojíte ľudí 

Ľudia so zmyslom pre humor sú veľmi príjemní, majú tendenciu oceniť to, aký život naozaj je, namiesto toho, aby sa držali prísnych ideálov. Keď má niekto dobrý zmysel pre humor, máte pocit, že ste schopní byť sami sebou. Je to hlavne preto, že viete, že vás v skutočnosti nebudú súdiť, ale dokážu sa vžiť do vašej kože. 

4. Je pre vás jednoduchšie hovoriť s novými ľuďmi 

Zmysel pre humor je tiež úžasným nástrojom v nových spoločenských situáciách.
Nie je prekvapením, že pre tých, ktorí majú dobrý zmysel pre humor, je ľahšie nadviazať priateľstvá a rozprávať sa s novými ľuďmi.

Vedia rozosmiať iných a dokážu sa smiať s inými ľuďmi. Dobrý zmysel pre humor vám pomáha pomerneľahko nájsť spoločnú reč.

5. Rozvíjate skvelý zmysel pre rovnováhu

V neposlednom rade je dôležité mať zmysel pre humor, pretože je spojený s rovnováhou. Keď máte zmysel pre humor, dokážete čítať emócie ľudí a primerane reagovať. Zmysel pre humor vám pomáha nájsť rovnováhu medzi vážnymi vecami v živote a ľahšími problémami.

Dokážete zvládnuť umenie serióznosti a formálnosti, keď si to vyžaduje, ale ste tiež schopní dodať miestnosti krásu a život tým, že sa zasmejete s ostatnými alebo sa podelíte o vtip, keď je to vhodné. Mať dobrý zmysel pre humor je ako čerešnička na vrchole osobnosti. Dodáva človeku auru priateľstva a prístupnosti. 

Zdroje:

https://www.helpguide.org/articles/mental-health/laughter-is-the-best-medicine.htm

https://www.mauryregional.com/health-feed/why-humor-is-important

https://www.ncfe.ac.in/blogs/post/Importance-of-sense-of-humor

https://www.nytimes.com/2022/11/01/well/mind/humor-benefits.html

https://www.roliedema.com/sense-of-humour-is-important.html

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: st.network
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies