Práca z domu sa podpisuje na našom zdraví

NETKY.SK • 9 Apríl 2020, 09:07 • 2 min
Práca z domu sa podpisuje na našom zdraví

V minulom mesiaci sa veľa z nás ocitlo znenazdania doma. Našťastie sa veľa profesií sa dá vykonávať aj z pohodlia domova. Aké úskalia ale prináša home office a ako sa negatívne podpisuje na našom zdraví?

slovakia

left justify in out

"Udržiavanie tela v neutrálnej a uvoľnenej polohe je kľúčom k tomu, aby sme sa vyhli bolesti. Ak vaše pracovné prostredie nie je ergonomické, urýchlite tak nástup muskuloskeletálnych problémov od krčnej chrbtice, cez chrbát až k zápästiu. To všetko kvôli zlému držaniu tela,” povedal profesor Alan Hedge pre Huffington Post. Ako sa vysporiadať s najčastejšími problémami spôsobenými zlým sedením?

 

1. Krčná chrbtica a ramená

Ak sa stretávate s vystreľujúcou bolesťou z krčnej chrbtice či ramien, potom je pravdepodobne na vine spôsob vášho sedenia alebo to, ako máte usporiadané svoje pracovné prostredie.

 

"Príkladom môže byť príliš nízko položený monitor, ku ktorému sa musíte ohýbať a mať zvesenú hlavu," hovorí expertka Karen Loesingová s tým, že ideálne je sedieť vzpriamene na zadnej časti stoličky a mať monitor v úrovni očí tak, aby váš krk a ramená boli v neutrálnej polohe.

 

V prípade, že ste nútení pracovať na notebooku, neberte si ho do postele, ale umiestnite ho na stôl tak, aby bol vo výške lakťa. Ideálne je tiež striedať jeho umiestnenie, aby telo nebolo stále v jednej polohe. Snažte sa to dodržiavať dvakrát do hodiny.

 

img

 

2. Unavené oči

Nekonečné pozeranie do obrazovky zaťažuje oči. Tento návyk môže viesť k takzvanému digitálnemu namáhaniu očí, ktoré sa vyznačuje bolesťami hlavy, rozmazaným videním, pocitom suchých očí či spomínanou bolesťou krčnej chrbtice a ramien.

 

Pri prevencii a zvýšenej hygiene nezabúdajte na oči

 

"Očné ťažkosti sú príznačné najmä pre jedincov, ktorí si nerobia od počítača prestávky," hovorí Loesingová.

 

Máte problémy so zrakom? Očne choroby prezradí aj aplikácia

 

Riešením je pracovať pri prirodzenom dennom svetle a vykonávať spomínané prestávky. Obľúbená je napríklad metóda 20-20-20, podľa ktorej by ste si mali každých dvadsať minút urobiť 20-sekundovú prestávku a pozrieť sa na niečo aspoň šesť metrov vzdialeného.

 

3. Kŕče v nohách

Kŕče sú príznakom zlého krvného obehu a zároveň poukazujú na to, že sa vo vašom tele niečo deje.

 

Slovenská akadémia vied: Krízu možno zvádnuť vďaka presnému plánovaniu dní

 

Ak sa s týmto problémom stretávate, skúste si inak nastaviť stoličku alebo si nohy podložte tak, aby bol na vaše stehná vyvíjaný menší tlak. Ideálne je tiež robiť pravidelné prestávky, vďaka ktorým sa telo lepšie prekrví.

 

img

 

4. Bolesť bedier

Bolesť bedier opäť súvisí so zlým sedením. Správny sed pri počítači vyzerá tak, že sú obe nohy opreté celým chodidlom o podlahu, rozkročené asi na šírku panvy. Členky, kolená a bedrá majú ideálne zvierať pravý uhol. To ovplyvníte aj správne nastavenou výškou sedadla stoličky.

 

Toto sú hlavné výhody práce z domu

 

Dobré držanie tela pri sedení tiež zlepšuje krvný obeh v rukách, a tým sa znižuje riziko problémov so zápästím. Okraj sedacie plochy nesmie tlačiť na zadnú stranu kolena, aby neobmedzoval obeh krvi v nohách



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies