V Bielorusku počas protestov zmizol ruský novinár

NETKY.SK • 11 August 2020, 12:43 • 2 min
V Bielorusku počas protestov zmizol ruský novinár

MINSK - Večer 9. augusta v Bielorusku zmizol ruský mediálny spravodajca Maxím Solopov. Neprišiel do kontaktu dlhšie, ako 30 hodín a nie je známe, kde je.

slovakia

left justify in out

Novinár portálu Meduza Maxím Solopov pripravoval reportáž o priebehu prezidentských volieb v Bielorusku. Večer 9. augusta, v reakcii na výsledky volieb, ktoré mnohí považujú za zmanipulované, sa v krajine uskutočnili celonárodné protesty.

 

Bieloruská polícia na rozptýlenie demonštrantov použila zábleskové granáty, gumené projektily a slzotvorný plyn. Demonštranti v reakcii blokovali cesty a hádzali predmety do polície. Pri protestoch zatkla polícia približne 3000 ľudí a najmenej jeden z demonštrantov zahynul.

 

Novinár bol zbitý

Solopov sa tiež zúčastnil protestných zhromaždení, kde vykonával redakčné zadanie - pokrýval protesty po prezidentských voľbách. Podľa novinárov portálu Daily Storm bol Solopov zadržaný bieloruskou políciou. Povedali, že kukláči tvrdo zbili novinára.

 

img

 

"Utekali sme od kukláčov a slzného plynu a narazili sme na slepú uličku, kde bol plot. Maximovi som pomohol tak, aby vyliezol cez plot. Podľa plánu mi potom mal pomôcť vyšplhať sa. Ale v okamihu, keď Maxím vyliezol cez plot, vyšla z brány veľká skupina kukláčov, okamžite na neho zaútočili,"  uviedol korešpondent Daily Storm Anton Starkov.

 

Podľa Starkova bezpečnostné sily novinára vážne zbili. Potom bol odvedený neznámym smerom, Solopov bol pri vedomí. Odvtedy nikto nevie, kde je korešpondent. Od polnoci 10. augusta nebol v kontakte ani na sociálnych setiach.

 

Reakcia ruských médií

Ruské médiá vydali bieloruským orgánom všeobecné vyhlásenie, v ktorom požadujú, aby bolo okamžite nahlásene, kde novinár nachádza sa a, aby bol prepustený.

 

"Použitie sily proti našim kolegom, ako aj nedostatok informácií o ich stave a mieste nachádzania nás rozhorčujú. My, zástupcovia ruských médií, žiadame, aby bieloruské úrady poskytli úplné a komplexné informácie o stave novinárov, v prípade potreby poskytovali im lekársku pomoc a umožnili zamestnancom ruského veľvyslanectva v Minsku ich navštíviť. Trváme aj na ich okamžitom prepustení," uvádza vyhlásenie.

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo konanie bieloruských bezpečnostných síl za "neproporcionalné".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona