Prieskum: Strata zamestnania je najčastejším dôvodom vzniku dlhov

NETKY.SK • 4 Marec 2014, 11:59 • 2 min
Prieskum: Strata zamestnania je najčastejším dôvodom vzniku dlhov

BRATISLAVA - Ľudia sa najčastejšie dostávajú do finančných problémov vinou nezamestnanosti či straty zamestnania. V prieskume sa k tejto možnosti priklonilo 46 % respondentov.

slovakia

left justify in out

Druhým najčastejším dôvodom s podielom 37 % je rozhadzovačnosť, nasledoval hazard a závislosti. V neposlednom rade pre 27 % respondentov je problémom aj nedostatočné finančné vzdelanie a 24 % ľudí uviedlo zlú ekonomickú situáciu Slovenska. Vyplynulo to z výskumu agentúry Focus, ktorý vykonala pre spoločnosť Kruk Česká a Slovenská republika.

Ľudia sa najčastejšie snažia nájsť východisko zo zložitej finančnej situácie znížením domácich výdavkov, takto sa vyjadrilo 66 % respondentov. Novú prácu by si hľadalo 60 % ľudí, od príbuzných či priateľov by si požičalo 45 % opýtaných, od banky by si požičalo 20 %. Z prieskumu ďalej vyplynulo, že riešením by bolo aj presťahovanie sa do lacnejšieho bytu, čo uviedlo 20 % ľudí. Svoje cennosti by predalo 18 % opýtaných. 

 

"Účinnou prevenciou pred finančnými problémami je zodpovedné správanie a schopnosť odolať najrôznejším lákadlám a nástrahám, ktoré vedú k vzniku dlhov," uviedla PR a marketingová špecialistka spoločnosti Kruk Veronika Kuřinová. No ak sa už ľudia dostanú do dlhov, je podľa nej dôležité najprv zhodnotiť situáciu, teda o aký veľký dlh ide a do kedy ho treba uhradiť. Následne treba kontaktovať veriteľa a dohodnúť s ním spôsob úhrady dlhu. "Pre získanie finančných prostriedkov na ich úhradu by sme mali obmedziť vynakladanie financií na akékoľvek zbytočné výdavky a hľadať zdroje dodatočných príjmov, napríklad druhé zamestnanie alebo predaj nepoužívaných vecí v domácnosti," dodala Kuřinová. 

Agentúra Focus uskutočnila prieskum kvótovým výberom. Vzorku tvorilo niečo vyše tisíc respondentov. Dáta agentúra zbierala v októbri 2013, a to formou dotazníku. Išlo o osobné rozhovory anketárov s respondentmi. Veľkosť výberovej vzorky umožnilo agentúre zovšeobecniť základné výsledky prieskumu na domácnosti SR s maximálnou odchýlkou plus mínus 3,1 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies