Londýn sa dohodol s Bruselom na obchodnej dohode po brexite

NETKY.SK • 25 December 2020, 09:29 • 2 min
Londýn sa dohodol s Bruselom na obchodnej dohode po brexite

BRUSEL - Európska únia (EÚ) a Veľká Británia dosiahli dohodu, ktorou ukončili mesiace nezhôd v oblasti práv na rybolov a budúcich obchodných vzťahov. Len týždeň do definitívneho ukončenia prechodného obdobia po brexite oznámila britská vláda, že "dohoda je hotová".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Britský premiér Boris Johnson počas tlačovej konferencie z Downing Street vyhlásil, že Briti si vzali naspäť kontrolu nad svojím osudom, "svojimi peniazmi, hranicami, zákonmi, obchodom a vodami na rybolov", informuje spravodajský portál BBC. Text dohody zatiaľ nezverejnili, no podľa predsedu vlády je to "dobrá dohoda pre celú Európu".

 

Stálo to za to
"Uzavreli sme dosiaľ najväčšiu dohodu, hodnú 668 miliárd libier ročne," skonštatoval  Johnson. Dodal, že komplexná dohoda na kanadský štýl medzi Spojeným kráľovstvom a úniou ochráni pracovné miesta v krajine a umožní, aby sa mohli britské tovary predávať na európskom trhu bez ciel a kvót.

 

"Dohoda, ktorá umožní našim firmám ešte viac obchodovať s našimi európskymi priateľmi," uviedol ďalej Johnson.

 



Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová po ohlásení dohody prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter skonštatovala, že za ňu stálo za to bojovať.

 

"Teraz máme so Spojeným kráľovstvom férovú a vyváženú dohodu. Bude chrániť záujmy EÚ, zabezpečí férovú súťaž a poskytne predvídateľnosť našim rybárskym komunitám. Európa ide ďalej," napísala.

 

Súvisiaci článok: Celá noc rokovaní priniesla konečné znenie obchodnej dohody po brexite. Musia ju však schváliť obe strany

 

Británia ostáva partnerom
Počas tlačovej konferencie z Bruselu sa vyjadrila, že to bola síce dlhá a kľukatá cesta, no môžu sa pochváliť dobrou dohodou.

 

"Je to férová a vyvážená dohoda a je to správna a zodpovedná vec pre obe strany," povedala Von der Leyenová s tým, že je čas obrátiť list a pozerať sa do budúcnosti. Británia podľa nej zostáva "spoľahlivým partnerom" únie.

 

img

Ako naznačila, rybárov čaká päťapolročné prechodné obdobie. Strany budú naďalej pokračovať v spolupráci v oblastiach klimatických zmien, energetiky, bezpečnosti a dopravy.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vyjednávači o brexitovej dohode dospeli ku konsenzu, musí ju však schváliť britský premiér aj EÚ

 

Dohodu musia ešte schváliť  
Po tom, ako podľa agentúry AP vyjednávači v stredu vyriešili sporné otázky týkajúce sa hospodárskej súťaže a rybolovu, prechádzali stovky stránok právnického textu, ktoré by mali byť po deviatich mesiacoch rokovaní základom pobrexitových vzťahov medzi úniou a Britmi.

Dohodu musí ešte schváliť všetkých 27 členských štátov únie a tiež európsky a britský parlament. Johnson podľa BBC dúfa, že britský parlament sa zíde 30. decembra, aby hlasoval o dohode.

 

EP však už varoval, že nezostáva dostatok času na to, aby stihli dohodu schváliť pred 1. januárom.

 

 

V záujme dosiahnutia dohody sa počas ostatných dní v rozhovoroch výraznejšie angažovali aj britský premiér a predsedníčka EK. EÚ navyše hľadala právne možnosti, ako prípadnú dohodu formálne spečatiť bez odobrenia Európskym parlamentom alebo či by dohoda mohla vstúpiť do platnosti 1. januára a EP by ju dodatočne schválil neskôr.

Veľká Británia opustila euroblok 31. januára 2020, keď sa zároveň začalo prechodné obdobie, ktorého cieľom bolo uzavrieť obchodnú dohodu. Tá by mala zmierniť ekonomický dopad brexitu. Toto obdobie sa skončí 31. decembra. Vzniknú tak dva samostatné trhy a bude to znamenať aj koniec voľného pohybu.

 

Prečítajte si tiež: Čo bráni konečne uzavrieť brexitovú dohodu a ukončiť dlhotrvajúce rozhovory?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona