Kreativita zlepšuje náš život, bojuje proti demencii aj depresii

NETKY.SK • 24 August 2023, 18:00 • 2 min
Kreativita zlepšuje náš život, bojuje proti demencii aj depresii

Túžite vo svojom živote po troche kreativity? Hovorí vám vaša intuícia, že by ste kreatívnym činnostiam mali vyhradiť viac času uprostred programu vašich dní? Potom vám hovorí správne...

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Je už aj vedecky potvrdené, že využitie tvorivej energie môže skutočne zlepšiť vaše celkové zdravie. Možno to znie príliš dobre na to, aby to bola pravda, ale aj tá najjednoduchšia tvorivá činnosť, ako napríklad vyfarbovanie dnes tak módnych maľovaniek pre dospelých zlepšuje funkciu mozgu, duševné a fyzické zdravie.

Predpokladá sa, že tvorivosť je vlastne základom ľudského života, a preto byť kreatívny je vlastne byť v súlade so samým sebou. Preto je pre človeka dôležité tvoriť. Ako teda môže hranie hudby alebo kreslenie prispieť k vášmu zdraviu?

Zvyšuje pocit šťastia a radosti

Pri tvorivej činnosti sa dostávame do stavu, ktorý nás úplne pohltí. Často pri tom strácame pojem o čase, nepočujeme, nevidíme, nesústredíme sa nič iné. No páve tento stav, do ktorého nás tvorivá činnosť dokáže dostať znižuje úzkosť, zlepšuje náladu a dokonca spomaľuje srdcovú frekvenciu.

Okrem toho, opakované tvorivé pohyby, ako je pletenie, kreslenie alebo písanie sú všetko úlohy, na ktorých konci výsledok. A keď sa vám podarí vytvoriť výsledok, bez ohľadu na to, o čo ide, váš mozog sa zaplaví dopamínom - chemickou látkou prinášajúcou dobrý pocit aj motiváciu k ďalšiemu tvoreniu. A tak, bez ohľadu na to, či si uvedomujete svoju zvýšenú dávku šťastia alebo nie, zásah dopamínu, ktorý dostanete pri tvorbe, vás bude poháňať k ďalšiemu tvorivému správaniu.

Znižuje demenciu

Tvorivosť vás nielen poteší. Je to aj účinná liečba pacientov s demenciou. Štúdie ukazujú, že tvorivé zapojenie mozgu a všetkých našich zmyslov a častí osobnosti nielenže znižuje depresiu a izoláciu, ale môže tiež pomôcť ľuďom s demenciou vrátiť sa k svojej osobnosti a zostriť zmysly.

Zlepšuje duševné zdravie.

Priemerný človek má za deň približne 60 000 myšlienok. Tvorivá činnosť môže pomôcť sústrediť a v pozitívnom zmysle spomaliť myseľ, má upokojujúci účinok na mozog aj telo. Tvorivosť znižuje úzkosť, depresiu a stres. A môže vám tiež pomôcť spracovať traumu. Štúdie zistili, že písanie pomáha ľuďom produktívne zvládať negatívne emócie a maľovanie alebo kreslenie pomáha ľuďom vyjadriť traumu alebo zážitky, ktoré je pre nich príliš ťažké vyjadriť slovami.

Posilňuje váš imunitný systém

Je čas začať brať písanie denníka vážne. Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí denne píšu o svojich zážitkoch, majú skutočne silnejšiu funkciu imunitného systému. Hoci si odborníci stále nie sú istí, ako to funguje, písanie zvyšuje počet určitých lymfocytov, ktoré sú kľúčom k dobrej imunite. Počúvanie hudby môže tiež omladiť funkciu vášho imunitného systému.

Vďaka určitým kreatívnym činnostiam sme chytrejší

Milovníci hudby, toto je niečo pre vás. Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí hrajú na hudobné nástroje, majú lepšie prepojenie medzi ľavou a pravou časťou mozgu. Ľavý mozog je zodpovedný za motorické funkcie, zatiaľ čo pravý mozog sa zameriava na melódiu. Keď tieto dve mozgové hemisféry navzájom komunikujú, zlepšujú sa vaše kognitívne funkcie.

Je skvelé vedieť, že vykonávanie určitých zábavných činností, pri ktorých sa cítime radostne je ešte aj prospešné pre naše telo, myseľ, dušu. Vezmite pero a začnite písať, čmárať alebo vyfarbovať. Zašpiňte si ruky keramikou alebo prácou v záhrade. Počúvajte hudbu alebo si vezmite do ruky nejaký nástroj. Nech už sa rozhodnete robiť čokoľvek, je čas začať byť kreatívny!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies