Zapísať si pohlavie X do dokladu v SR nie je možné. Milan Uhrík je tragéd, odkázal Mikulec

NETKY.SK • 19 Október 2021, 13:33 • 2 min
Zapísať si pohlavie X do dokladu v SR nie je možné. Milan Uhrík je tragéd, odkázal Mikulec

BRATISLAVA - Dôvodom je, že slovenský právny poriadok špecifikuje iba dva druhy pohlavia – ženské a mužské, nič medzitým nepozná.

slovakia

left justify in out

Pohlavie X v slovenskom občianskom preukaze neexistuje. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) to uviedol na sociálnej sieti. Odmietol tak tvrdenia europoslanca Milana Uhríka. Zdôraznil, že v slovenskom právnom a spoločenskom poriadku špecifikujeme dva druhy pohlavia - mužské a ženské, a to na základe identifikovateľného súboru znakov.

 

"Zapísať do dokladu pohlavie X na základe svojvoľného rozhodnutia dospelého občana evidovaného ako muž alebo žena nie je možné. Na Slovensku zatiaľ nie je prijatá legislatíva na určenie iného pohlavia ako mužského alebo ženského," vysvetlil Mikulec.

 

 

V prípade, že sa nedá ihneď po pôrode medicínsky určiť pohlavie dieťaťa, matriky nezapíšu do informačného systému dieťa okamžite, ale vyčkajú na lekársky posudok. "Trvá to pár dní, matrika však do rodného listu a následne do informačného systému zapíše mužské alebo ženské pohlavie dieťaťa na základe lekárskeho posudku," doplnil minister.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies