Marcela Laiferová sa dočkala svojho šansónového CD

NETKY.SK • 19 Február 2022, 20:00 • 2 min
Marcela Laiferová sa dočkala svojho šansónového CD

Z javiska Štúdia Olympia v bratislavskom Divadle Nová scéna po dlhom čase opäť zneli šansóny. A to v interpretácii prvej dámy slovenskej populárnej hudby Marcely Laiferovej. Stalo sa tak pri vzácnej príležitosti uvedenia jej nového CD albumu, ktorý tvorcovia vydali ako Poctu Jozefovi Bednárikovi.

slovakia

left justify in out

Marcela Laiferová svoj prvý šansón naspievala na popud Braňa Hronca, ktorý zložil hudbu k piesni Lampy už dávno zhasli a Marcela ju naspievala ako dueto s Janou Belákovou v roku 1965.

 

„Braňo Hronec ma objavil,“ spomína si na vznik piesne Marcela Laiferová. „Raz mi povedal:   Poď, napísal som pesničku, úplne novú, modernú. Bola som z toho udivená, trocha som sa aj bála ísť do rozhlasu. Nahrávali sme ju s Janou Belákovou, ktorá už mala skúsenosti z nahrávania, čo mi dodalo trocha odvahy. A pieseň Lampy už dávno zhasli sa stala šlágrom roka. Kritika reagovala, že kopírujeme západ, ale ľuďom sa páčila. Dodnes ju spievam už sama, keďže Janka nespieva, ľudia si ju pýtajú.“

 

A pridáva úsmevnú historku z nahrávania  „Braňo Hronec mi povedal – obuj si také topánky, s ktorými nebudeš klopkať. Klopkať opätkami sa tam nesmie, lebo by to narušilo nahrávanie. Tak ja som prišla s papučami. Všetci sa na tom úžasne smiali, chytali sa za brucho, bola to vtedy veľká sranda.“

 

Lampy už dávno zhasli

 

 

S ponukou na šansóny prišiel Jozef Bednárik

 

Marcela vyštudovala medicínu, škola bola ňu veľmi dôležitá, a venovala sa spievaniu populárnych piesní. Získala mnoho cien doma i v zahraničí a jedného dňa jej zazvonil telefón, ozval sa režisér Jozef Bednárik, ktorý miloval šansóny a ponúkol jej účinkovanie v prvom šansónovo večere, ktorý pripravoval.

 

img

 

Šansónový klub Jozefa Bednárika sa vo svojich začiatkoch konal pravidelne v istej bratislavskej reštaurácii, neskôr v hoteli, až sa napokon v roku 2013 usadil v Štúdiu Olympia na Novej scéne. Preto organizátori Andrej Antonio Leca a Roberto Leca zvolili pre vzácnu udalosť krstu šansónového CD tento autentický priestor. 

 

Ak ma opustíš

 


„Spevácka legenda Marcela Laiferová patrila k tým interpretom, ktorí boli v Šansónovom klube od jeho začiatkov. Uplynulo už viac než 10 rokov, odkedy režisér Bednárik s partiou nadšencov založil svoj Šansónový klub. O Béďovi, ako ho mnohí prezývali, môžeme povedať, že si sníval svoj šansónový sen a ten sa mu aj naplnil. Predstavte si tú vášeň – Béďo mal zozbieraných údajne okolo 5 000 šansónov! Jeho láska k šansónu horela až do konca jeho dní. Počas dlhého lockdownu v minulom roku skrsla myšlienka nahrať tieto hudobné dielka a vydať ich v podobe CD. Marcela Laiferová využila tento čas naplno a spolu s Ľubom Dolným za klavírom nahrala šansóny, ktoré jej pred rokmi vybral Jozef Bednárik a interpretovala ich na Šansónových večeroch. Tešíme sa, že dnes večer sme v slávnostnom duchu vyslali tento nový hudobný opus do života." vyjadril sa dramaturg a moderátor večera Roberto Leca.

 

img


Krst CD spojený s koncertom zorganizovala umelecká agentúra a produkčná spoločnosť LECA production. Úlohy sudičiek sa zhostili zástupkyne vydavateľstva IKAR Gabriela Belopotocká a Valéria Malíková, pre ktorú bola úloha krstnej mamy prekvapením rovnako ako pre dvorného textára Marceliných šansónov – Zora Laurinca.  

 

img

 

Moja tvár

 

 

Zoro Laurinc očarený šansónmi v detstve

 

„Ako desaťročný chlapec som bol v kine Pohraničník na dokumentárnom filme o francúzsko-talianskom  šansoniérovi a hercovi Yves Montandovi a zostal som úplne paf!“ spomína na svoje prvé stretnutie so šansónom textár mnohých slovenských šansónov. „Dovtedy som  poznal pesničky, ktoré mali melódiu, text, odzneli a bolo. teraz som prvý raz videl, že do pesničky sa dá vložiť aj herecké umenie, spievanie bolo podfarbené hereckým majstrovstvom a toto ma oslovilo nesmierne. Začal som vnímať, že spievať sa dá aj inak.“

 

Zoro textoval už ako 13-ročný, keďže jeho mama robila v PKO, kde viedla detský súbor, pre ktorý písal texty. V 16-tich rokoch sa prihlásil do Zlatej kamery a vyhral so šansónom Môj strýko, ktorý bol jeho prvým šansónovým textom. Potom ich napísal množstvo pre seba, aj pre svojich speváckych kolegov.

 

img

 

Krst za prísnych pandemických podmienok

 

Napriek tomu, že na uvedení CD albumu nebola povolená žiadna konzumácia a diváci sedeli v naplnenej Olympii v rúškach, nálada bola skvelá a komornú atmosféru šansónového recitálu Marcely Laiferovej si prišli vychutnať mnohé osobnosti. Medzi prítomnými bol veľvyslanec štátu Izrael na Slovensku J. E. Eitan Levon s manželkou, príslušníci rodiny Bednárikovcov zo Zelenča – sestra Julka s manželom a brat Ján s manželkou, nechýbal ani Marcelin dlhoročný priateľ Gabriel, manželia Oľga a Ľubomír Feldekovci, hlásateľka Nora Beňačková, Oliver Andrásy s manželkou, Jozef Banáš s manželkou, profesorka Eva Blahová, kunsthistorička Dagmar Kudoláni Srnenská, herečka Katarína Mrázová, Rudo Geri s manželkou Mirkou a ďalší.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona