Pri rodičovských únosoch budú súdy rozhodovať rýchlejšie

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 11:41 • 2 min
Pri rodičovských únosoch budú súdy rozhodovať rýchlejšie

BRATISLAVA - Súdy v prípade tzv. rodičovských únosov zo zahraničia na Slovensko by mali po novele zákona o rodine rozhodovať rýchlejšie, zdôraznil Robert Dobrovodský, predseda pracovnej skupiny, ktorá novelu vypracovala. Podľa Haagskeho dohovoru by mal byť nariadený návrat dieťaťa do šiestich týždňov. Novela z dielne rezortu spravodlivosti zavádza taký postup súdu, aby sa dieťa vrátilo urýchlene do štátu jeho obvyklého pobytu, ak neplatí niektorý z výnimočných dôvodov, pre ktoré návrat nie je možný či vhodný, zdôrazňuje sa v dôvodovej správe k novele.

slovakia

left justify in out

Novela zavádza osobitné konanie o návrate maloletého dieťaťa. Proti rozhodnutiu súdu bude v týchto prípadoch možné len odvolanie, vylučuje sa mimoriadny opravný prostriedok, vysvetlil Dobrovodský. Navrhovateľ a odporkyňa budú musieť koncentrovať dôkazy hneď na prvé pojednávanie, aby sa stále neodročovali. Zároveň ak nebude mať navrhovateľ slovenského právneho zástupcu, musí dať adresu na doručovanie v SR.


Riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Císarová považuje urýchlenie konania za prínos. „Malo by byť také rýchle, aby si ani dieťa neuvedomilo, že sa niečo okolo neho deje,“ zdôraznila. Dodala, že v rámci konania sudca vždy zohľadňuje všetky relevantné skutkové okolnosti daného prípadu. Císarová zároveň upozornila, že aj samotný dohovor ustanovuje výnimku z nariadenia návratu, ak existuje vážne nebezpečenstvo, že návrat by dieťa vystavil fyzickej alebo duševnej ujme alebo ho inak priviedol do neznesiteľnej situácie. V rámci pripravovanej novely bola táto výnimka rozšírená aj o záruky pri nariadení návratu dieťaťa, keď súd môže podmieniť návrat splnením primeraných záruk navrhovateľom alebo vydaním rozhodnutia alebo vykonaním iných opatrení orgánov štátu, do ktorého má byť dieťa vrátené.


Predseda pracovnej skupiny Robert Dobrovodský zdôraznil, že ide o veľmi komplikované prípady. Rodičovským únosom sa rozumie, ak obyčajne matka zo Slovenska zoberie dieťa na Slovensko z krajiny, kde s ním žila aj s otcom dieťaťa, a to bez jeho súhlasu či súhlasu príslušného súdu. Počet týchto prípadov narastá a rozhodnutia slovenských súdov pre obštrukcie trvajú niekedy roky. „Ak chce matka odísť od svojho partnera, nemôže sa zbaliť s dieťaťom a odísť len tak,“ zdôraznila Císarová. Ak matka uteká od partnera, ktorý je násilník, tyran alebo alkoholik, sudca vždy zváži, ako rozhodne.


Cieľom konania o návrat je obnovenie pôvodného stavu, a to návratom dieťaťa do krajiny jeho obvyklého pobytu. Je preto podľa Císarovej dôležité zdôrazniť, že v konaní o návrat sa v žiadnom prípade nerozhoduje o rodičovských právach a povinnostiach, teda o tom, komu bude dieťa zverené do osobnej starostlivosti. O týchto otázkach má vždy rozhodovať súd v krajine obvyklého pobytu dieťaťa. Súd nemusí nariadiť návrat v prípade, že matka sa s dieťaťom zdržuje v krajine mimo obvyklého pobytu dlhšie ako jeden rok a preukáže pred súdom, že dieťa sa s novým prostredím zžilo, dodala.


Centrum za posledných päť rokov riešilo 279 prípadov medzinárodných rodičovských únosov. Minulý rok bolo 57 nových prípadov. Najviac prípadov rieši Centrum každoročne vo vzťahu k Českej republike, Spojenému kráľovstvu Veľkej Británie a Severného Írska, Rakúsku či Nemecku. Centrum sa v každom konaní snaží rodičom ponúknuť možnosť riešenia ich prípadu resp. sporu aj zmierlivou cestou formou mediácie v priestoroch Centra za prítomnosti vyškolených mediátorov. Za rok 2014 to bolo sedem mediácií. Úspešnosť mediácie vždy závisí od ochoty rodičov, dodala.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies