REPORTÁŽ: Podľa Kažimíra sme v situácii, kde sú potrebné priame transfery

NETKY.SK • 29 Jún 2020, 23:12 • 2 min
REPORTÁŽ: Podľa Kažimíra sme v situácii, kde sú potrebné priame transfery

BRATISLAVA - Otázka udržateľnosti dlhu členských krajín je jedným z hlavných argumentov, prečo by sme v najbližších rokoch mali ísť aj do priamych transferov a nielen do úverov. V dnešných hodinách sa tak vyjadril po stretnutí s eurokomisárom Marošom Šefčovičom guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír.

slovakia

left justify in out

 

"Teraz sme v situácii, ktorá si vyžaduje aj priame transfery, a preto vítame iniciatívu EK, ktorá je pomenovaná Nová generácia EU. Je to podľa nás správny nástroj, a veľmi vhodne dopĺňa aj nástroje menovej politiky, ktoré reprezentuje svojim výkonom ECB," povedal Kažimír.

 

img

 

Pripomenul, že peniaze, ktoré plánuje Európske komisia (EK) poslať najviac postihnutým štátom musia sprevádzať aj štrukturálne reformy ekonomík.

 

Viac ako 20 miliárd eur

Eurokomisár pripomenul, že osem miliárd eur, ktoré by Slovensko mohlo dostať z fondu obnovy, nie sú všetky peniaze z EÚ v nasledujúcich rokoch. "Toto je len jeden nástroj, ktorý by sa mal schvaľovať na úrovni šéfov štátov a vlád." 

 

img

 

"Druhý, ktorý pre Slovensko predstavuje ešte väčšie finančné možnosti, je klasický sedemročný rozpočet, ktorý sa nazýva viacročná finančná perspektíva, kde investície budú prezentovať sumu vyše 18 miliárd eur," povedal Šefčovič. Súčasťou finančného balíka je možnosť pre slovenské subjekty čerpať ďalších päť miliárd eur formou pôžičiek za mimoriadne výhodných úrokových sadzieb.

 

EK prvý raz o pôžičku 

Kríza spôsobená pandémiou ochorenia COVID-19 podľa eurokomisára urýchli niektoré procesy integrácie EÚ. Fond obnovy, na ktorý si chce EK sama po prvý raz v histórii požičať peniaze na finančných trhoch, je podľa Šefčoviča zásadná inovácia.

 

img

 

Budú sa na nej však musieť zhodnúť aj všetky členské štáty únie. Eurokomisár zdôraznil, že na zmysluplné a rýchle čerpanie týchto peňazí bude treba zjednodušiť pravidlá na úrovni EÚ aj národných vlád.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona