Britskí vedci dokážu vďaka najnovšiemu objavu vytvoriť miniorgány. Poskytnú informácie o zdraví dieťaťa

NETKY.SK • 16 Marec 2024, 19:47 • 2 min
Britskí vedci dokážu vďaka najnovšiemu objavu vytvoriť miniorgány. Poskytnú informácie o zdraví dieťaťa

Britským vedcom sa podaril vzácny objav. Z častíc, ktoré sú v plodovej vode, vytvorili miniorgány, takzvané organoidy. Ich pomocou dokážu odhaliť skrytú chorobu plodu dieťaťa počas tehotenstva.

slovakia

left justify in out

Vedci univerzity College London získavajú bunky, ktoré do plodovej vody vylučujú počas vývinu obličky, pľúca a črevá dieťaťa. V Petriho miske ich kultivujú na mini orgány.

„Tieto organoidy majú obmedzenú životnosť, preto musíme byť rýchli. Obsahujú však kompletnú informáciu o funkcii epitelu, teda vnútornej vrstvy orgánu. V praxi to znamená, že funkciu orgánu dokážeme napodobniť v Petriho miske a zistiť prípadné defekty plodu dieťaťa, priblížil detský chirurg Paolo de Coppi.

Britskí vedci spolupracovali s kolegami z Belgicka na štúdii vývoja detí s vrodenou diafragmatickou herniou. Poruchou, pri ktorej vyvíjajúca sa bránica zatlačí na žalúdočné orgány dieťaťa a vytlačí ich do priestoru pľúc. Poruche ročne podľahne tretina nenarodených detí.

„V týchto prípadoch do priedušnice umiestňujeme malý balónik, ktorý pomáha vývoju pľúc. Vďaka organoidom sme sa po prvý raz v histórii dozvedeli o tom, ako táto liečba vplýva na tkanivo v tele dieťaťa, informoval de Coppi.

Vedci očakávajú, že organoidy im časom pomôžu aj pri génovej terapii.Snažíme sa vyvinúť systém, ktorý by nám umožnil vymeniť poškodený gén plodu za zdravý, no vyrobený z vlastnej bunky. Liečbu by sme vedeli prispôsobiť presne na mieru pacienta,ozrejmil výskumník kmeňových buniek z Univerzity College London Mattia Gerli.

Analýza organoidov umožní v budúcnosti lekárom nielen lepšie diagnostikovať problém u nenarodených detí, ale opraviť aj ich orgány ešte pred narodením.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: RTVS, Ilustračná snímka. (spravy.rtvs.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies