Turecko sa odmietlo zúčastniť na cvičeniach NATO

NETKY.SK • 30 Apríl 2022, 13:03 • 2 min
Turecko sa odmietlo zúčastniť na cvičeniach NATO

ANKARA – Turecké letectvo sa odmietlo zúčastniť na cvičení NATO Tiger Meet v Grécku pre nezhody s Aténami. Uviedli to v sobotu noviny Sabah a kanál NTV s odvolaním sa na vojenské zdroje.

slovakia

left justify in out

Predtým sa uvádzalo, že turecké stíhačky F-16 Fighting Falcon sa zúčastnia cvičení NATO, ktoré sa bude konať v Grécku od 9. do 22. mája. Tento rok sa budú konať na leteckej základni Apakcoc na západe krajiny. Bolo tiež oznámené, že grécke veliteľstvo generálneho letectva zrušilo pozvanie Turecka zúčastniť sa na cvičeniach z dôvodu neustáleho porušovania gréckych vzdušných hraníc tureckými stíhačkami a prelietavania nad gréckymi ostrovmi.

 

 

„Pred každým cvičením pripraví hostiteľská krajina technickú dohodu o vykonávaní činností. Zistilo sa, že Grécko, ktoré pripravilo tohtoročný technický predpis, doplnilo predmetný dokument s prístupom namiereným proti Turecku, ktorý je zameraný na rozdiely medzi týmito dvoma krajinami. Velenie vzdušných síl okamžite zakročilo proti týmto zámerným dodatkom a požiadalo zmenu technických predpisov, ktoré sú v rozpore s medzinárodným právom. Naliehavé požiadavky Turecka Grécko neakceptovalo,“ uviedli Sabah.

 

„Bolo rozhodnuté nezúčastniť sa cvičení, keďže Grécko cvičenia manipulovalo v súlade so svojimi politickými záujmami. Prijaté rozhodnutie o neúčasti tureckých vzdušných síl na cvičeniach bolo zaslané gréckym orgánom,“ upresnili Sabah.

 

 

Atény a Ankara sa snažia zlepšiť zložité vzťahy. V lete 2020 boli Grécko a Turecko trikrát na pokraji ozbrojeného konfliktu, uskutočnila sa všeobecná mobilizácia gréckych ozbrojených síl. Dôvodom bolo to, že Turecko začalo seizmické prieskumy v regióne východného Stredomoria, ktorý Grécko považuje za svoju výhradnú ekonomickú zónu.

 

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/14525739



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies