Pri vedeckej štúdií bolo zistené, že následky fajčenia na imunitný systém môžu trvať aj roky po "seknutí" s týmto zlozvykom

NETKY.SK • 20 Február 2024, 18:17 • 2 min
Pri vedeckej štúdií bolo zistené, že následky fajčenia na imunitný systém môžu trvať aj roky po "seknutí" s týmto zlozvykom

Nová štúdia zistila, že fajčenie tabaku je pre telo také škodlivé, že mení imunitný systém človeka a robí ho zraniteľnejším voči ďalším chorobám a infekciám aj roky po tom, čo človek prestal fajčiť.

slovakia

left justify in out

Hoci miera fajčenia od 60. rokov 20. storočia klesá, stále je hlavnou príčinou úmrtí v Spojených štátoch, ktorým sa dá predísť, pričom každý rok spôsobuje viac ako 480 000 úmrtí.

Po celé desaťročia poskytovatelia zdravotnej starostlivosti hovorili fajčiarom, že tento zlozvyk môže viesť k vážnym problémom, ako je rakovina pľúc, srdcový infarkt alebo mŕtvica, ale štúdia publikovaná v stredu v časopise Nature ponúka ďalší dôvod, prečo prestať.

Výskum ukazuje, ako fajčenie znižuje schopnosť tela okamžite a časom bojovať proti infekcii a môže tiež niekoho vystaviť riziku chronických ochorení zahŕňajúcich zápal, ako je reumatoidná artritída a lupus.

„Prestaňte fajčiť čo najskôr,“ varovala spoluautorka štúdie Dr. Violaine Saint-André, špecialistka na počítačovú biológiu z Pasteurovho inštitútu v Paríži. "Kľúčovým odkazom našej štúdie, najmä pre mládež, je, že sa zdá, že existuje značný záujem o dlhodobú imunitu, aby nikdy nezačala fajčiť," povedala Saint-André.

Vedci v priebehu času skúmali vzorky krvi od skupiny 1000 zdravých ľudí vo veku 20 až 69 rokov. Skupina bola rovnomerne rozdelená medzi mužov a ženy.

Výskumníci chceli vidieť, ako 136 premenných vrátane životného štýlu, socioekonomických problémov a stravovacích návykov – okrem veku, pohlavia a genetiky – ovplyvňuje imunitnú odpoveď. Vzorky krvi vystavili bežným baktériám, ako sú baktérie E. coli či vírus chrípky, a merali imunitnú odpoveď.

Najväčší vplyv malo fajčenie, index telesnej hmotnosti a latentná infekcia spôsobená vírusom herpes, pričom najväčšiu zmenu spôsobilo fajčenie. Malo to takmer rovnaký vplyv na imunitnú odpoveď ako dôležité faktory, ako je vek alebo pohlavie.

"Je to značné," spoluautorka štúdie Dr. Violaine Saint-André.

Keď fajčiari v štúdii prestali fajčiť, ich imunitná odpoveď sa na jednej úrovni zlepšila, ale podľa spoluautora štúdie Dr. Darragha Duffyho, ktorý vedie oddelenie translačnej imunológie v Pasteurovom inštitúte, sa úplne nezotavila celé roky.

"Dobrou správou je, že sa to začína resetovať," povedal Duffy. "Nikdy nie je vhodný čas začať fajčiť, ale ak ste fajčiar, najlepší čas prestať je teraz," hovorí spoluautor štúdie Dr. Darragh Duffy. Štúdia tiež zistila, že čím viac niekto fajčil, tým viac to zmenilo jeho imunitnú odpoveď. "Znížiť akúkoľvek hodnotu je stále dobrá vec, pokiaľ ide o tento vplyv," povedal Duffy.

Štúdia zistila, že fajčenie má dlhodobé epigenetické účinky na dve hlavné formy ochrany imunitného systému: vrodenú odpoveď a adaptívnu odpoveď. Účinok na vrodenú odpoveď rýchlo zmizne, keď niekto prestane fajčiť, ale účinok na adaptívnu odpoveď pretrváva aj potom, čo prestane fajčiť.

Vrodená imunitná odpoveď je všeobecný spôsob, akým koža, sliznice, bunky imunitného systému a bielkoviny bojujú s choroboplodnými zárodkami. Je to rýchly pohyb, ale je to tupý nástroj. Keď telo zistí, že vrodená odpoveď nie je dostatočne ochranná, naštartuje sa adaptívny imunitný systém. Skladá sa z protilátok v krvi a iných telesných tekutinách, B a T lymfocytov, ktoré si dokážu „zapamätať“ hrozbu a lepšie zacieliť na hrozby, ktoré predtým videli. „Hlavným objavom našej štúdie je, že fajčenie má krátkodobé, ale aj dlhodobé účinky na adaptívnu imunitu spojenú s B bunkami a regulačnými T bunkami a s epigenetickými zmenami,“ povedal Saint-André.

Nový výskum však má svoje obmedzenia. Experiment bol vykonaný na vzorkách krvi v laboratóriu, ale imunitný systém sa môže v reálnom živote správať inak. Výzvy pre ľudský organizmus sú stále relatívne obmedzené vo veľkosti oproti tomu, čo bolo možné ukázať pomocou veľkého množstva vzoriek krvi, hovorí Duffy.

Dr. Yasmin Thanavala, profesorka onkológie na oddelení imunológie na Roswell Park Cancer Institute, povedala, že nový výskum je „skvelou validáciou“ jej dlhoročného výskumu. Výskum Thanavalovej vystavil myši dymu namiesto ľudskej krvi. Tieto myši odstránili bakteriálnu infekciu menej efektívne a s menej robustnou imunitnou odpoveďou ako myši, ktoré neboli vystavené.

Thanavala upozorňuje, že okrem fajčenia, ktoré ovplyvňuje našu imunitnú odpoveď aj mnoho ďalších faktorov, ako je genetické pozadie a obezita.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN / Jen Christensen, Foto: Pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies