Policajti v priebehu týždňa skontrolujú alkohol u motocyklistov

NETKY.SK • 20 August 2023, 15:40 • 2 min
Policajti v priebehu týždňa skontrolujú alkohol u motocyklistov

Vranov nad Topľou-O pár dní štartuje celoslovenská preventívna akcia "Buď rozumný"

slovakia

left justify in out

Stále prebieha dovolenková sezóna, kedy je na cestách viac vodičov. Kilometre zdolávajú na automobiloch, bicykloch aj motorkách. Práve tie sa stanú v najbližšie dni centrom pozornosti dopravných policajtov. Keďže motorkári patria k najzraniteľnejším druhom účastníkov cestnej premávky, policajti dajú pozor na ich prípadné požitie alkoholu. 

 

Polícia sa na budúci týždeň zameria na kontroly alkoholu u motocyklistov. Ide o súčasť celoslovenskej preventívnej akcie na slovenských cestách Buď rozumný, ktorú organizujú Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPS) s Policajným zborom (PZ). Ich zástupcovia o tom informovali na piatkovom brífingu na Domaši. Kontroly zamerané na požitie alkoholu u motocyklistov potrvajú od pondelka (21. 8.) do nedele 27. augusta 2023.

 

Ako uviedol riaditeľ dopravnej polície Tomáš Vrábel, motocyklisti patria k extrémne zraniteľným účastníkom cestnej premávky, a preto by malo byť aj v ich záujme nehazardovať, dodržiavať dopravné predpisy a sústrediť sa na bezpečnú jazdu. "Nulová tolerancia alkoholu je v ich prípade zásadná pre predvídanie možných problematických situácií a rýchle reakcie," povedal riaditeľ dopravnej polície.

Výkonný riaditeľ SZVPS Vladimír Machalík dodal, že tak, ako alkohol nepatrí za volant, nepatrí ani za riadidlá motorky. Za 1. polrok tohto roka bolo pri dopravných nehodách 16 usmrtených, 61 ťažko a 219 ľahko zranených cyklistov. Polícia zaevidovala 309 dopravných nehôd s účasťou motocyklistov, pričom boli zodpovední za viac ako polovicu všetkých kolízií. Alkohol bol zaznamenaný v 20 zo 186 dopravných nehôd zavinených motocyklistami.

 

Medzi príčinami, ktoré sa podpísali pod nehody motocyklistov, nasleduje prekročenie dovolenej rýchlosti, porušenie povinností vodiča a nedodržanie vzdialenosti medzi vozidlami. Nehody zavinené motorkármi si od začiatku roka vyžiadali 12 usmrtených. Akciu venovanú prevencii proti alkoholu za volantom či riadidlami organizujú od mája a potrvá do októbra. V rámci nej sa už zamerali na vodičov, cyklistov i zostatkový alkohol. Vodiči, ktorí dodržia zákon, budú odmenení nealko pivom či radlermi, ktoré poskytli členovia SZVPS. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies