Štát New York ruší od štvrtka rúška vo vnútorných verejných priestoroch

NETKY.SK • 10 Február 2022, 06:02 • 2 min
Štát New York ruší od štvrtka rúška vo vnútorných verejných priestoroch

NEW YORK – V americkom štáte New York vo štvrtok vyprší platnosť povinného nosenia rúšok vo vnútorných verejných priestoroch vrátane obchodov či kancelárií. Ich nosenie bude ale naďalej povinné na školách či v zdravotníckych zariadeniach. Oznámila to v stredu tamojšia guvernérka Kathy Hochulová, informujú agentúry AFP a AP.

slovakia

left justify in out

„Vzhľadom na klesajúce počty prípadov (nákazy) a hospitalizácií si môžeme dovoliť toto (pravidlo) zrušiť s účinnosťou od zajtra,“ uviedla Hochulová. Počet novoinfikovaných podľa jej slov v porovnaní so začiatkom januára poklesol o 93 percent. „To je dôvod, prečo vstupujeme do novej fázy tejto pandémie,“ povedala novinárom. V pondelok bolo v newyorských nemocniciach hospitalizovaných približne 5 000 ľudí, pričom počas vrcholiacej aktuálnej vlny nákazy ich 11. januára naprieč týmto štátom evidovali takmer 12 700.

 

img

 

Hochulová dodala, že bude závisieť od jednotlivých firiem, či budú nosenie rúšok vyžadovať i po tom, ak to už nebude povinné. Táto povinnosť bola v New Yorku zavedená 10. decembra v súvislosti so šírením variantu omikron. So zrušením nariadenia o nosení rúšok na školách, ktoré platí od augusta, chce guvernérka počkať, až kým sa nezvýši miera zaočkovanosti u detí. Situáciu majú znova prehodnotiť v marci. Štát New York sa tak pridal k niekoľkým ďalším štátom USA s demokratickým vedením, ktoré tento týždeň v dôsledku zlepšujúcej sa epidemickej situácie ohlásili zrušenie povinných rúšok na verejných miestach.

 

img

 

V Kalifornii vyprší povinné nosenie rúšok vo vnútri pre zaočkované osoby 15. februára, ako priblížil tamojší guvernér Gavin Newsom. V štáte Oregon má dôjsť k zrušeniu povinných rúšok podľa guvernérky Kate Brownovej najneskôr 31. marca. Guvernér Delaware John Carney avizoval, že nariadenie týkajúce sa povinného prekrývania horných dýchacích ciest vo vnútorných priestoroch sa končí v piatok a na školách 31. marca. V New Jersey nebudú musieť žiaci ani zamestnanci na školách nosiť rúška od 7. marca. Guvernér Massachusetts Charlie Baker v stredu ohlásil, že žiaci nebudú musieť nosiť rúška od 28. februára.

 

Možno vás zaujme: Prezidentka ratifikovala dohodu s USA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies