Sonda Lucy má problém. Na opravu si však musí počkať

NETKY.SK • 29 Október 2021, 07:49 • 2 min
Sonda Lucy má problém. Na opravu si však musí počkať

WASHINGTON - Americká vesmírna sonda Lucy, ktorá v polovici októbra odštartovala na misiu zameranú na výskum asteroidov, nemá dostatočne rozprestreté krídlo zložené zo solárnych panelov.

slovakia

left justify in out

Odborníci aktuálne debatujú, či sa majú pokúsiť na diaľku odstrániť túto poruchu. Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Správu vo štvrtok priniesla agentúra AP. "Analýza ukazuje, že jeden z dvoch obrovských kruhových solárnych panelov je rozprestretý len na 75 až 95 percent. V pohybe mu bráni lanko, ktoré bolo špeciálne navrhnuté tak, aby pomáhalo rozvinúť krídlo," uviedli v správe NASA.

 

img

 

Prípadný pokus o opätovné otvorenie krídla s priemerom 7 metrov sa podľa expertov môže uskutočniť najskôr až v polovici decembra. Problém podľa NASA zatiaľ neovplyvnil letové vlastnosti sondy, avšak chyba sa objavila už krátko po štarte.

 

K téme: VIDEO: NASA vypustila sondu Lucy. Má priniesť revolučné poznatky

 

Sonda odštartovala z floridského Mysu Canaveral 16. októbra na palube rakety Atlas V. Jej misia by mala podľa predpokladov trvať 12 rokov. Celkovo 14 metrov dlhá kozmická loď bude s pomocou palubných prístrojov vykonávať diaľkový prieskum hornín na povrchu Trójanov a asteroidov. Planétky nazvané Trójania sú pravdepodobne pozostatkom materiálu, z ktorého sa zhruba pred 4,5 miliardami rokov formovali všetky telesá slnečnej sústavy.

 

img

 

Celkové náklady na misiu odhadla NASA na takmer miliardu amerických dolárov. Národný úrad pre letectvo a vesmír dodal, že všetky ostatné systémy sondy zatiaľ fungujú bez problémov a že misia pokračuje.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Jeff Bezos chce vybudovať súkromnú vesmírnu stanicu. Ako bude vyzerať?

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies