Podľa poľského prezidenta Dudu by mohli byť pre NATO Ukrajinci so svojimi skúsenosťami z boja posilou

NETKY.SK • 12 Júl 2023, 12:30 • 2 min
Podľa poľského prezidenta Dudu by mohli byť pre NATO Ukrajinci so svojimi skúsenosťami z boja posilou

VILNIUS - NATO by prijatím Ukrajiny mohlo získať vojakov so skúsenosťami z boja a výrazne by sa rozšírilo jeho územie.

slovakia

left justify in out

 Povedal to v stredu na summite NATO vo Vilniuse poľský prezident Andrzej Duda. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Takisto by to podľa Dudu bol prínos pre Poľsko. "Dnes sme my (východným) krídlom NATO. Ak však, v čo dúfam, raz bude Ukrajina prijatá do NATO, posunie sa toto krídlo aspoň čiastočne na východ," povedal. Ukrajinu označil za nárazníkovú zónu, ktorá v súčasnosti oddeľuje Poľsko pred hrozbou z Ruska. 

Duda tiež pripomenul, že Ukrajine nie je možné poskytnúť konkrétny termín vstupu, kým sa na jej území bojuje. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa už celé mesiace usiluje získať pre svoju krajinu oficiálne pozvanie do NATO, pripomína DPA. Členské krajiny v utorok v spoločnom vyhlásení uviedli, že budúcnosť Ukrajiny je v tejto Aliancii. Zároveň sa dohodli na odstránení požiadavky plnenia Akčného plánu členstva zo strany Ukrajiny, čo urýchli jej vstup do NATO – "keď sa na tom spojenci dohodnú a Ukrajina splní podmienky".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: Trend
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies