Prezident podpísal zákon, ktorý zavádza podporu zelenej nafty

NETKY.SK • 8 Február 2019, 13:58 • 2 min
Prezident podpísal zákon, ktorý zavádza podporu zelenej nafty

BRATISLAVA - Poľnohospodárom bude štát uhrádzať časť zaplatenej spotrebnej dane z minerálnych olejov. Vyplýva to z návrhu zákona o poskytnutí pomoci v poľnohospodárskej prvovýrobe z dielne koaličnej SNS, ktorý počas dnešného dňa podpísal prezident SR Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Zákon systémovo určí spôsob poskytovania štátnej pomoci v poľnohospodárskej prvovýrobe, konkrétne na stabilizáciu dôležitej časti prevádzkových nákladov. Zmeny pri zelenej nafte sa podľa SNS nebudú dať zneužiť. Podpora bude konkrétne určená na stanovené plodiny rastlinnej výroby a konkrétne na hospodárske zvieratá pri živočíšnej výrobe. 

 

"Slovenskí farmári kupujú drahšie palivá, energie, ale aj hnojivá a taktiež majú vyššie náklady na pracovnú silu v porovnaní so susednými štátmi," vysvetlil počas schvaľovania v parlamente predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

 

img

 

Farmári majú žiadosť o pomoc predkladať Pôdohospodárskej platobnej agentúre na základe výzvy. Tá žiadosti skontroluje a posúdi splnenie podmienok a následne uhradí poľnohospodárovi kompenzáciu v sume verifikovanej výšky pomoci.

 

img

 

Návrh zákona presne určuje aj pomoc poskytovanú platobnou agentúrou, a to najviac na množstvo určené v normatíve spotreby minerálneho oleja. Normatív spotreby oleja v rastlinnej výrobe a na veľkú dobytčiu jednotku v živočíšnej výrobe zverejní platobná agentúra vo výzve. Predpokladaný objem pomoci je rozpočtovaný na úrovni približne 30 miliónov eur ročne v rokoch 2019 až 2021. Zákon začne platiť na Slovensku od 1. apríla 2019.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies