Premiér Papandreu a jeho vláda získali dôveru parlamentu

NETKY.SK • 22 Jún 2011, 08:54 • 2 min
Premiér Papandreu a jeho vláda získali dôveru parlamentu

Premiér Papandreu a jeho vláda získali dôveru parlamentu - Politika Grécky premiér Jorgos Papandreu dnes prežil hlasovanie o dôvere v parlamente, keď sa mu podarilo získať nadpolovičnú väčšinu hlasov, ktoré potreboval v 300-člennom zákonodarnom zhromažden

slovakia

left justify in out

img

Grécky premiér Jorgos Papandreu dnes prežil hlasovanie o dôvere v parlamente, keď sa mu podarilo získať nadpolovičnú väčšinu hlasov, ktoré potreboval v 300-člennom zákonodarnom zhromaždení.
      Po sčítaní hlasov sa ukázalo, že Papandreu so svojou zreorganizovanou socialistickou vládou dostal 155 hlasov, proti bolo 143 zákonodarcov a dvaja sa zdržali hlasovania. Grécko sa tak vyhlo nebezpečenstvu, že nebude schopné splácať pôžičky, čo by mohlo vyvolať "finančný vír" udalostí po celom svete.
      Socialista Papandreu žiadal hlasovanie, ktoré prebehlo krátko po utorkovej polnoci, aby skrotil vnútrostranícku vzburu a aby mu parlament pomohol uskutočniť mimoriadne neobľúbené úsporné opatrenia v Grécku. Tie vyvolávajú v krajine štrajky a protesty a spôsobili aj prudký pokles premiérovej popularity.
      Papandreova socialistická vláda, ktorú premiér minulý týždeň výrazne zreorganizoval, dnes vyhrala v hlasovaní parlamentu o dôvere a prekonala tak prvú prekážku v získaní ďalších financií zo zahraničia, vďaka ktorým sa Grécko vyhne bankrotu.
      Parlament hlasoval po vášnivej nočnej debate, počas ktorej časti opozície nakrátko odišli zo zasadacej miestnosti - a tiež prísne podľa straníckej príslušnosti. Papandreova Socialistická strana má v 300-člennom parlamente väčšinu vďaka piatim kreslám.
      Pred budovou parlamentu v Aténach niekoľko tisíc protestujúcich ľudí skandovalo "Zlodeji! Zlodeji!" a ďalšie heslá proti úsporným opatreniam. Demonštranti mierili na budovu zákonodarného zhromaždenia a do očí poriadkovej polície, ktorá ho chránila, zelenými laserovými svetlami.
      Keby zreorganizovaná vláda premiéra Papandrea dnes nezískala dôveru v hlasovaní parlamentu, pravdepodobne by to viedlo k predčasným voľbám. Vyvolalo by to tiež pochybnosti, či Grécko dokáže do konca júna schváliť zásadný, ale nenávidený návrh zákona o nových úsporných opatreniach, čo požadujú medzinárodní veritelia krajiny. Keby nové opatrenia neboli schválené, Grécko nedostane ďalšiu dávku financií zo svojho záchranného balíka a bude čeliť katastrofálnej platobnej neschopnosti.
      Neschopnosť Grécka platiť dlhy by mohla vyvolať po celom svete "finančné tornádo", ktoré by ťahalo ku dnu grécke aj európske banky, ale obnovili by sa tiež obavy z finančnej krízy v ďalších krajinách eurozóny, ako Portugalsko, Írsko a Španielsko.
      Papandreu ešte počas debaty v parlamente pred hlasovaním uznal, že úsporné opatrenia sú tvrdé. "V tomto čase bolesti chcem vyslať posolstvo všetkým Gréckom. Áno, cesta je ťažká, ale na konci tunela vidieť svetlo," povedal premiér.
      Nový grécky minister financií Evangelos Vanizelos uviedol, že parlament bude hlasovať o rozpočtových škrtoch a ďalších úsporných opatreniach v hodnote 28 miliárd eur na budúci týždeň.
Zdroj: TASR/Reuters, Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies