Prehliadač Opera s ochranou proti tajnému ťaženiu kryptomien

NETKY.SK • 22 Január 2018, 18:30 • 2 min
Prehliadač Opera s ochranou proti tajnému ťaženiu kryptomien

OSLO – Kód na tajné ťaženie kryptomien vložený do webových stránok sa stáva čoraz väčším problémom aj pre smartfóny. Najnovšia verzia internetového prehliadača Opera sa však snaží tento problé odstrániť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prehliadač Opera, ktorý už zaviedol ochranu proti tajnému ťaženiu kryptomien do desktopovej verzie, teraz vkladá rovnakú funkciu aj do mobilnej verzie pre smartfóny. Podľa tlačovej správy bude nová funkcia k dispozícii vo verziách Opera Mini a Opera pre Android a bude súčasťou natívnej funkcie na blokovanie reklamy.

 

"Nová funkcia proti ťaženiu kryptomien bude predvolene aktivovaná, ak si v prehliadači Opera Mini (iOS a Android) alebo Opera pre Android zapnete blokovanie reklamy. Blokovanie reklamy si môžete aktivovať v nastaveniach a to automaticky zistí a zastaví akýkoľvek ťažiarsky kód vložený do zdrojového kódu stránky."

 

img

 

Opera odhaduje, že viac ako miliardu zariadení na celom svete spomaľuje tajná ťažba kryptomien, o ktorej majitelia smartfónov, tabletov či laptopov ani netušia. Spoločnosť sa domnieva, že v súčasnosti existuje viac ako tri milióny webových stránok s vloženými kódom na ťažbu kryptomien.

 

Takéto ťaženie kryptomien preťažuje procesor smartfónu, núti ho k 100% výkonu, čo môže spôsobiť prehrievanie zariadenia. Spôsobené škody pritom môžu byť trvalé.

 

img

 

Boli zaznamenané prípady, keď trojan vírus vygeneroval toľko tepla v telefóne, že napuchla batéria a trvalo poškodila zariadenie. Jednou z príčin prehriatia síce bola nadmerná reklama, ale hlavnou príčinou bolo, procesor v telefóne bol škodlivým kódom donútený ťažiť kryptomenu Monero. Trójsky kôň mal byť taký efektívny, že telefón zničil do 48 hodín.

 

Prehliadač Opera s novou funkciou je už k dispozícii a možno ho stiahnuť z obchodu Google Play alebo Apple App Store.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies