Predstavitelia Číny a Indie rokujú o spornej hranici

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 12:59 • 2 min
Predstavitelia Číny a Indie rokujú o spornej hranici

NAÍ DILLÍ - Predstavitelia Číny a Indie od nedele (do utorka) rokujú v Naí Dillí, aby vyriešili dlhotrvajúci spor o himalájsku hranicu, ktorá rozdeľuje tieto najväčšie ázijské krajiny.

slovakia

left justify in out

Je to prvé rokovanie počas vlády indického premiéra Narendra Modiho. Čínsky špeciálny vyslanec Jang Ťie-čchi v nedeľu prišiel do Naí Dillí rokovať s Ajitom Dovalom, poradcom indického premiéra, ohľadom štátnej bezpečnosti. Cieľom rokovaní je najmä zlepšiť vzťahy oboch krajín ešte pred májovou návštevou Modiho v Pekingu.

 

Spor o 3,500 kilometrov dlhú hranicu viedol v roku 1962 ku krátkemu vojnovému konfliktu, do ktorého vtiahol obrovské časti veľmi odľahlých a neprístupných území. Krátky ozbrojený konflikt sa medzi krajinami odohral aj v septembri 2014, a to práve počas návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pching v Indii. Ten pritom na spomínanej návšteve podľa BBC uviedol, že je odhodlaný pracovať na tom, aby vzťahy medi Indiou a Čínou boli "mierumilovné a pokojné". 

Jangova návšteva, ktorou krajiny otvárajú v poradí už 18. kolo rokovaní o hranici, by mala byť zameraná najmä na bezpečnostné otázky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies