Tento rok sa ohnivý vodopád v Yosemite kvôli klíme zrejme neobjaví

NETKY.SK • 20 Február 2020, 21:23 • 2 min
Tento rok sa ohnivý vodopád v Yosemite kvôli klíme zrejme neobjaví

Je jedným z najkrajších prírodných úkazov. Takzvaný ohnivý vodopád v kalifornskom národnom parku Yosemite je však v ohrození. K jeho pozorovaniu tento rok schádza to najpotrebnejšie, totiž voda. Na vine je mierna zima a nedostatok zrážok, pričom do budúcnosti môže úkaz kvôli otepľovaniu zmiznúť úplne, uviedol The Guardian.

slovakia

left justify in out

Prírodný fenomén je k videniu vždy len krátku chvíľu koncom februára. Je to kvôli pozícii zapadajúceho slnka, ktoré farbí vodopád Horsetail Fall do oranžova, vďaka čomu voda vyzerá ako vyvierajúca láva. Vhodných podmienok je však potreba viac, napríklad správna teplota vzduchu a samozrejme jasná obloha. Nikdy preto nie je celkom isté, či sa daný rok úkaz objaví.

 

 

Budúcnosť vodopádu je neistá

Tento rok si ho ale návštevníci a fotografi zrejme neužijú z omnoho prozaickejších dôvodov. Kvôli miernej a suchej zime sú vodné hladiny v národnom parku neobvykle nízke. Podľa Patricka Gonzaleza, vedcov z Kalifornskej univerzity v Berkeley, je budúcnosť ohnivého vodopádu všeobecne neistá.

 

"Z výskumu nám vychádzajú nejasné výsledky. Dve tretiny počítajú v budúcnosti so zvýšenými zrážkami, ale to ešte neznamená, že bude aj viac vody. Vyššie teploty spôsobené zmenou klímy by mohli urýchliť odparovanie a park by rovnako skončil na suchu," vysvetlil Gonzalez.

 

Klimatická zmena sa ale premieta v celom parku. Je sucho, množia sa podkôrniky a vznikajú lesné požiare. Premien si začali všímať aj fotografi, ktorí sú častými návštevníkmi Yosemitu, prichádzajú okrem iného aj kvôli ohnivému vodopádu.

 

"Ešte pred tromi rokmi ste si mohli byť istí, že vo februári tu bude sneh, počas júna a júla príde jar a v auguste bude sucho. Teraz sú ale ročné obdobia absolútne náhodné," povzdychol si Brit Paul Reiffer.

 

Úplne paradoxne by však mohli klimatické zmeny umožniť pozorovanie úkazu koncom októbra, kedy sa slnko nachádza v obdobnom uhle ako vo februári. Zvyčajne je však sucho. Môže sa však stať, že sa prírodné podmienky zmenia.

 

 

Populárny prírodný úkaz

Množstvo ľudí, ktorí majú vo zvyku kvôli ohnivému vodopádu prísť, veľa ďalších návštevníkov odrádza. Sociálne médiá totiž z prírodného fenoménu urobila prakticky masovú vec, o ktorej pred niekoľkými rokmi mal málokto tušenie. Reiffer sa vraj vlani stláčal so stovkou, ak nie tisíckami ďalších ľudí.

 

"Prišiel som si ako na vonkajší koncert, kde si každý s piknikovou dekou snažil urvať svoje miestečko," tvrdí.

 

"Ľudia úplne zabudli, že sú v Yosemite, v divočine, ktorá je krásna sama o sebe. Namiesto toho sa sústredili len na perfektný záber. Ohnivý vodopád je obeťou vlastného úspechu," dodal Reiffer.

 

Kvôli nevychovaným davom, po ktorých zostáva aj množstvo neporiadku, správa parku tento rok uzavrie dva ideálne vyhliadkové body, pričom ku tretiemu budú musieť návštevníci prejsť skoro 2,5 kilometra.

 

Popularita prírodného úkazu však neodrádza všetkých. Američan Phil Hawkins miesto navštevuje už 37 rokov a mimo to vedie v Yosemite fotografické workshopy. Nálada pri stretnutí je vraj vždy pozitívna. "Ľudia zdieľajú vybavenia i jedlo. Je to fotografická orgia," uviedol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies