Premiér Matovič poďakoval Richardovi Rybníčkovi za testovanie a ohradil sa voči kuvikom

NETKY.SK • 26 December 2020, 15:11 • 2 min
Premiér Matovič poďakoval Richardovi Rybníčkovi za testovanie a ohradil sa voči kuvikom

TRNAVA - Igor Matovič oznámil, že štát poskytne antigénové testy ktorémukoľvek primátorovi či starostovi, ktorý zorganizuje komunitné plošné testovanie, aké bolo v Trenčíne.

slovakia

left justify in out

Počas uplynulého víkendu prebehlo v Trenčianskom kraji na popud samotného primátora mesta Trenčín, plošné testovanie antigénovými testami. Narozdiel od celoplošného testovania, ktoré organizoval štát na území celého Slovenska, boli obyvatelia Trenčína následne pretestovaný aj PCR testami. Zo 156 Trenčanov a obyvateľov okolitých obcí, ktorí boli pozitívne testovaní antigénovými testami a nemali príznaky, bolo pri následných PCR testoch 11 negatívnych.

 

img

 

Vyhlásenie premiéra 

 

Primátor Trenčína Richard Rybníček sa rozhodol, že nebude počúvať obľúbenú pesničku, ako sa všetko nedá a zorganizoval komunitné plošné testovanie v Trenčíne. Výsledky? Prišlo 21 660 ľudí a 560 z nich AG test povedal, že sú pozitívni. Z nich však bolo 159 bez príznakov (asymptomatických) a keďže pri nich je AG test nepresnejší, tí išli na pretestovanie PCR testami. Výsledok? 11 ľuďom PCR test vyšiel negatívny.

Čo to znamená?

 

Že chybovosť použitých AG testov pri určení niekoho za falošne pozitívneho je DRAMATICKY menšia v porovnaní s tým, čo udáva výrobca. Táto chybovosť sa určuje cez parameter “špecificita” a kým výrobca udáva, že je 99,68%, v Trenčíne vyšla 99,95% (21 649/21 660).

To sa na prvý pohľad zdá malý rozdiel. Avšak v skutočnosti to znamená, že kým výrobca udáva, že z 10 000 ľudí je 32 falošne pozitívnych, v Trenčíne im to vyšlo len na 5 z 10 000 testovaných ľudí." uviedol premiér Matovič.

 

img

 

Odkaz „kuvikom"

 

Nie je žiadnym tajomstvom, že premiér vedie dlhodobé spory kvôli plošnému tetsovaniu nielen s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ale i s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom, či „kuvikmi", ako premiér volá svojich kritikov. 

 

„To znamená, že hlboko sa mýlili všetci kuvici, ktorí do poslednej chvíle pred (aj po) plošným testovaním ľudí strašili,  aké desiatky tisíc ľudí budú falošne za pozitívnych prehlásení. Nepredpokladám, že teraz si chybu priznajú. Jasné, niektorí sa budú snažiť špecificitu znížiť cez zarátanie symptomatických ľudí, ale to bude veľmi nefér snaha, lebo z vedeckých štúdií je už dnes zrejmé, že pri symptomatických je presnosť AG testov markantne vyššia ako pri asymptomatických" odkázal premiér.

 

img

 

O dobrovoľnosti

 

Podľa predsedu vlády je zrejmé, že napriek masívnej kampani v Trenčíne prišla na testovanie dobrovoľne len polovica ľudí, z toho menšia časť pozitívnych, kedže podľa neho na testovanie prišli ľudia, ktorí si vážnosť situácie uvedomujú a z tých, ktorí opatrenia nedodržujú, zostala väčšina doma."

 

Čítajte tiež: Na Slovensko dorazili prvé vakcíny proti ochoreniu COVID-19

 

Poďakovanie primátorovi

 

 „Pán primátor Rybníček si zaslúži veľké verejné uznanie, lebo v atmosfére až fanatického boja proti plošnému testovaniu, nesedel s prekríženými rukami a zorganizoval ho. V najbližších dňoch budeme zároveň vedieť aj na číslach porovnať ako je % úspešné takéto dobrovoľné testovanie v porovnaní s tým “dobrovoľným”, ktoré sme urobili na Orave. Každopádne je to veľmi cenná skúsenosť" ukončil premiér.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies