Prečo sa akcie Meta, Amazonu a ďalších spoločností tzv. „Magnificent Seven“ prudko posilnili?

NETKY.SK • 23 Február 2024, 17:12 • 2 min
Prečo sa akcie Meta, Amazonu a ďalších spoločností tzv. „Magnificent Seven“ prudko posilnili?

Jeden člen vplyvnej skupiny oznámil trhové zárobky, ktoré mnohých jej členov zdvihli vyššie.

slovakia

left justify in out

Existujú presvedčivé dôkazy, že jedným z najväčších prispievateľov k prebiehajúcemu rastu býčieho trhu je umelá inteligencia (AI). Boom, ktorý sa začal začiatkom minulého roka, pokračoval, aj keď pozorovatelia trhu diskutovali o tom, či by mohol trvať. Výsledky, ktoré dnes zverejnil jeden člen priaznivého kolektívu známeho ako „Magnificent Seven“ (Sedem veľkolepých), ukončili diskusiu, aspoň nateraz.

Na pozadí toho, odborník na sociálne médiá Meta Platforms (NASDAQ: META) vzrástol o 4,3 %, priekopník elektronického obchodu Amazon (NASDAQ: AMZN) vzrástol o 3,1 % a podnikový softvérový gigant Microsoft (NASDAQ: MSFT) stúpol o 1,9 % včera o 13:24 hod. Spočnosť Meta uzavrela hodnotu na 486,13 USD, čo predstavuje nárast o 3,87 %; Amazon uzavrel na 174,58 USD, čo predstavuje nárast o 3,55 %, a Microsoft uzavrel na úrovni 411,65 USD, čo predstavuje nárast o 2,35 %.

 

Dôkaz, že boom umelej inteligencie bude pokračovať

Katalyzátorom, ktorý, ako sa zdá, vyvolal rally medzi niektorými členmi skupiny Magnificent Seven, bola trhová správa o príjmoch od členskej spoločnosti Nvidia (NASDAQ: NVDA). Výrobca čipov pravdepodobne potvrdil nadchádzajúci boom AI, keď začiatkom minulého roka spoločnosť vykázala rekordné príjmy vo svojom segmente dátových centier, ktorý zahŕňa procesory používané pre AI. Tento trend pokračoval a bohatstvo Nvidie spolu s jej akcionármi rástlo s ním.

Za štvrtý štvrťrok fiškálneho roku 2024 (skončil sa 28. januára) dosiahla Nvidia tržby vo výške 22,1 miliardy USD, čo predstavuje medziročný nárast o 265 %, pričom medziročne vzrástla o 22 %. To zvýšilo už aj tak vysokú ziskovosť s upraveným ziskom na akciu vo výške 5,16 USD, ktorý vzrástol o 486 % a medzikvartálne o 28 %. Ide o tretí štvrťrok po sebe, v ktorom Nvidia dosiahla trojciferný medziročný rast tržieb a zisku.

Generálny riaditeľ Jensen Huang Nvidie nenechal žiadne pochybnosti o tom, čo poháňalo prvé miesto v rebríčku. "Zrýchlené výpočty a generatívna AI dosiahli bod zlomu. Dopyt celosvetovo prudko narastá v spoločnostiach, odvetviach a krajinách," povedal.

Skupina „Magnificent Seven“

The Magnificent Seven patrili minulý rok k najlepším interpretom Wall Street. Spoločnou niťou, ktorá spája týchto lídrov v tomto odvetví, je ich nepopierateľné spojenie s AI. Keďže to bolo pravdepodobne zrýchľujúce sa prijatie generatívnej AI, ktoré pomohlo vyvolať minuloročné oživenie akciového trhu, nie je prekvapujúce, že tieto spoločnosti patrili v roku 2023 medzi najväčších príjemcov:

  • Nvidia: nárast o 239 %
  • platformy Meta: nárast o 194 %
  • Tesla: nárast o 102 %
  • Amazon: nárast o 81 %
  • Alphabet: nárast o 58 %
  • Microsoft: nárast o 57 %
  • Apple: nárast o 48 %

 

Očakáva sa, že rozšírené používanie týchto pokročilých algoritmov sa v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov rýchlo zvýši. Očakáva sa, že generatívna AI porastie zloženým ročným tempom rastu 42 %, čím do roku 2032 prekoná 1,3 bilióna dolárov, podľa údajov poskytnutých agentúrou Bloomberg Intelligence. Vzhľadom na veľkosť tejto príležitosti je rozumné, že najväčší hráči v tejto oblasti budú žať najväčšie odmeny - ale nie všetky akcie Magnificent Seven z toho budú mať rovnaký úžitok.

Profitovanie z AI

Ešte len začíname chápať, aká všadeprítomná bude generatívna AI, ale vyššie uvedené spoločnosti Magnificent Seven si pre seba v revolúcii AI vytvorili lukratívne miesta:

  • Nvidia navrhuje čipy s výpočtovým výkonom potrebným na trénovanie a prevádzkovanie systémov AI – a vďaka prijatiu AI zaznamenala prudký nárast predaja.
  • Meta Platforms je priekopníkom AI, ktorý využíva technológiu na poskytovanie relevantného obsahu používateľom na svojej platforme sociálnych médií, identifikuje ľudí na fotografiách zverejnených na jej stránkach a zameriava reklamu na svojich používateľov. Neuspokojila sa tým, že Meta predstavila LLaMA AI, jeden z najlepších veľkých jazykových modelov ponúkaných na hlavných platformách cloud computingu.
  • Amazon už dlho používa systémy AI na riadenie svojho impéria elektronického obchodu, od plánovania dodávok až po kontrolu úrovne zásob a všetkého medzi tým, a už pridal rastúci zoznam nástrojov AI pre svojich zákazníkov cloudovej služby Amazon Web Service.
  • Microsoft videl nápis na stene minulý rok a rýchlo integroval funkcie AI do širokého prierezu svojich najpoužívanejších nástrojov produktivity.

Každá z týchto spoločností pristupuje k AI spôsobom, ktorý najlepšie slúži jej existujúcemu podnikaniu, a každá z nich bude pravdepodobne naďalej profitovať, keď tieto sekulárne vetry naberú na sile. Okrem toho sa rozšírené používanie AI len začalo, takže z toho vyplýva, že zisky budú pokračovať, keď sa bude adopcia zvyšovať.

Z hľadiska ocenenia je každá z týchto akcií relatívne lacná v závislosti od metriky, ktorú si vyberiete. Meta a Microsoft sa v súčasnosti predávajú za 24-násobok a 32-násobný zisk dopredu, čo z nich robí jasných favoritov. Amazon v súčasnosti predáva za približne 2-násobok predpredaja, vďaka čomu je veľmi lacný. Podľa väčšiny metrík sa Nvidia javí ako drahá. Avšak na základe forwardového pomeru cena/zisk k rastu (PEG) – ktorý ovplyvňuje očakávaný rast – je Nvidia hodnotená na menej ako 1, čo je benchmark pre podhodnotené akcie.

Bez ohľadu na vaše obľúbené metriky je potrebné uviesť jasný argument, že každá z týchto akcií je nielen lacná, ale bude aj naďalej ťažiť zo zadných vetrov AI.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: USA Today / Danny Vena / The Motley Fool, Foto: MarketWatch / iStockphoto
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies