Guinnessova kniha rekordov nás sprevádza už 66 rokov

NETKY.SK • 11 December 2021, 08:00 • 2 min
Guinnessova kniha rekordov nás sprevádza už 66 rokov

O to, aby sme sa mohli rok čo rok dozvedať prostredníctvom tejto knihy o nových rekordoch, sa zaslúžil Sir Hugh Beaver, generálny riaditeľ Pivovarov Guinness, v roku 1951. Na poľovníckom večierku pri rieke River Slaney v Írsku sa totiž dostal do sporu.

slovakia

left justify in out

img

 

Do sporu o tom, ktoré lovné vtáctvo je najrýchlejšie v Európe. Či je to kulík zlatý alebo, na britských ostrovoch žijúci, červenočelý druh tetrova. Reálne je to kulík. V ten večer Beaver dospel k názoru, že je nemožné získať spoľahlivý zdroj, ktorým by potvrdil, či to kulík je alebo nie je. Napadlo mu, že musí byť omnoho viac rôznych sporov a stávok, ktoré sú počas noci vo všetkých krčmách a v skutočnosti neexistuje žiaden relevantný  zdroj, ktorý by mohol potvrdiť alebo vyvrátiť pravdu.  Vtedy si uvedomil, že by mala existovať kniha, kde by sa podobné veci zapisovali a mohla by sa dokonca stať úspešnou. Nemýlil sa.

 

Prvých tisíc kusov rozdali

 

Myšlienka mu vŕtala v hlave a reálnou sa stala, keď zamestnanec spoločnosti Guinness, Christopher Chataway, odporučil dvojičky Norrisa a Rossa McWhirterovcov na zostavenie Guinnessovej knihy rekordov. V auguste 1954 im zadal úlohu, ktorej sa zhostili priam bravúrne, pretože v Londýne už 27. augusta 1955 vyšla jej prvá 198-stranová knižná väzba.

 

Vytlačili prvých tisíc kusov, ktoré rozdali verejnosti. Do Vianoc sa publikácia dostala na prvé miesto v zozname britských bestsellerov.

 

Ďalší rok sa kniha dostala na americký trh, kde z nej predali 70 000 výtlačkov. Od toho času vychádza kniha rok čo rok a celkovo si ju kúpilo vyše 100 miliónov ľudí. V 100 krajinách sveta ju preložili do viac ako 37 jazykov.

 

Bratia McWhirterovci v jej zostavovaní pokračovali mnoho rokov. Rossa McWhirtera v roku 1975 zavraždili dvaja členovia Dočasnej írskej republikánskej armády. Globálne sídlo Guinnessovej knihy rekordov s kanceláriami v New Yorku a Tokiu je stále v Londýne, zatiaľ čo atrakcie z jej múzeí sa nachádzajú v sídle Ripley v Orlande na Floride v Spojených štátoch.

 

Slováci v Guinnessovej knihe rekordov

 

Aj naša malá krajina sa môže popýšiť rekordmi v tejto svetovo uznávanej a populárnej knihe. O jeden sa postarala aj dvojica z tria legendárnych  hokejových  bratov – Marián, Peter a Anton Šťastní, ktorí emigrovali z bývalého Českoslovenka.  Mladší bratia Peter a Anton doteraz držia rekord v počte súrodeneckých bodov získaných v jedinom zápase – Peter strelil 4 góly a na 4 prihral, Anton pridal 3 góly a na 5 ďalších prihral, v ten večer strelili 7 z 11 gólov večera a získali pre seba 16 bodov. Udialo sa to krátko po ich odchode z republiky, keď 22. februára 1981 odohral tím Quebecu Nordiques zápas na ľade Washingtonu Capitals a v minulom roku oslávili neuveriteľných 40 rokov od tohto zázraku.

 

Bratia Šťastní 

 

 

Na Slovensku máme aj šikovného žongléra, ktorý preslávil našu malú krajinu vo svete. Slovák Milan Roskopf žongloval nepretržite 41 sekúnd s troma guľami,  váha ktorých predstavovala 25,86 kg na kus. Roskopf často žongluje napríklad s motorovými pílami.

 

Milan Roskopf

 

 

Ale zahanbiť sa nedal ani Pavol Durdík z Púchova, ktorý drží svetový rekord v množstve ponožiek, ktoré si navliekol v priebehu jednej minúty –  52 ponožiek!

 

 Hokej je jednoducho najpopulárnejším športom na Slovensku  i vo svete. Bolo by preto hriechom nespomenúť rekordmana Zdena Cháru, ktorý sa do Svetovej knihy rekordov dostal dokonca dvakrát. V prvom rade ako najvyšší hráč histórie NHL – meria 207 centimetrov. Svojej výške neostal nič dlžný ani pri strieľaní gólov a jeho najtvrdšia strela dosiahla rýchlosť 175,5 km/h.

 

Zdeno Chára 

 

 

Samozrejme tých slovenských rekordov je oveľa viac, ale aspoň malá ukážka, že aj Slováci sú naozaj svetoví.

 

V aktuálnej Guinnessovej knihe svetových rekordov pre rok 2022 nájdete aj tieto témy a rekordy v oblastiach:

 

img

 

Životné prostredie –  napríklad najväčšia socha z recyklovaného plastu, najekologickejšie mesto na svete a iní environmentálni šampióni 

 

Svet prírody – ekoinžinieri zo živočíšnej ríše, najväčšia chránená morská oblasť 

 

Ľudia –  najnovšie objavy v evolúcii, najdlhšie vlasy, najvyšší herec, športovec 

 

Rekordmani – najrýchlejší jedáci, najväčší hrad z piesku, najdlhší most z lega 

 

Dobrodružstvo –  adrenalínoví nadšenci a ich výkony 

 

Veda a technika –  prvý komerčný let do vesmíru, najväčšia budova na slnečnú energiu 

 

Spoločnosť   to naj z histórie, gastronómie a iných spoločenských tém 

 

Mladí a úspešní   výnimočné deti a tínedžeri, ktorí robia pozitívne kroky k zmene 

 

Pop kultúra – filmové rekordy, najúspešnejšie videohry, hračky a značky na svete 

 

Šport najväčšie športové úspechy roka v kontexte s najlepšími športovcami všetkých čias a mnoho ďalšieho

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies