Prezidentka Čaputová ocenila osobnosti za ich zásluhy pri vstupe do EÚ a NATO

NETKY.SK • 1 Máj 2024, 19:10 • 2 min
Prezidentka Čaputová ocenila osobnosti za ich zásluhy pri vstupe do EÚ a NATO

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová ocenila v utorok 30. apríla 2024 na slávnostnom podujatí k 20. výročiu vstupu SR do EÚ a NATO v Prezidentskom paláci 28 osobností, ktoré sa v období pred rokom 2004 priamo podieľali na prístupovom procese alebo iným spôsobom podporovali integračné úsilie SR.

slovakia

left justify in out

Podľa prezidentky sa naša krajina pred dvadsiatimi rokmi stala členom dvoch najprosperujúcejších a najbezpečnejších klubov na svete a bez preháňania možno povedať, že rozhodnutie vstúpiť do nich bolo jedným z najlepších a najdôležitejších v modernej histórii Slovenska. Prezidentka zdôraznila, že tento úspech bol a ostáva úspechom celej našej krajiny a všetkých jej obyvateľov, ale konkrétnu zásluhu na ňom majú jednotlivci."Bolo to úsilie väčšiny politického spektra, odborníkov a odborníčok, diplomatov a diplomatiek, časti médií ale aj širšej odbornej a občianskej spoločnosti, ktorých snahy sa spojili v mene dosiahnutia spoločného cieľa," povedala hlava štátu.

Všetci títo ľudia podľa prezidentky nielen rozumeli významu a potrebe nášho členstva v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii, ale ho aj verejne vysvetľovali a každodenne presadzovali, či už za rokovacím stolom v Bruseli a iných hlavných mestách na oboch stranách Atlantického oceánu, v pracovných skupinách na rôznych rezortoch tu na Slovensku alebo v priestoroch mimovládnych organizácií a médií. "Nedá sa oceniť všetkých, ktorí na našom vstupe do Európskej únie a Severeoatlantickej aliancie pracovali. Poďakovať však chcem  a už teraz môžem všetkým – pričinili ste sa o lepšiu a bezpečnejšiu budúcnosť Slovenska. Toto je skutočné vlastenectvo, toto je skutočná oddanosť našej krajine. Ďakujem vám za to!"

Výročie nášho členstva však podľa prezidentky nestačí len osláviť, treba ho aj zhodnotiť. "Uplynulé  dve dekády nám jasne ukazujú kedy sa nám najviac darilo presadzovať slovenské záujmy a formovať to, ako naša Únia a naša Aliancia majú vyzerať. Je zrejmé, že najúspešnejší sme boli, keď sme boli pre partnerov čitateľní a  konzistentní v našich vyjadreniach a krokoch. Práve tento prístup priniesol mnohé konkrétne výhody a príležitosti, z ktorých Slovensko a naši občania čerpajú dodnes. V podobe významného rozvoja infraštruktúry, vzdelávacích a pracovných príležitostí, posilnenej ochrany práv aj bezpečnosti nás všetkých," hovorí prezidentka.

Prezidentka pripomenula, že za uplynulých dvadsať rokov sa Európska únia aj NATO zmenili - nielen počtom členov, ale aj prehĺbením spolupráce či posilneným kolektívnej obrany:"Prekonali sme mnohé krízy a verím, že úspešne prekonáme aj tie, ktorým ako EÚ a NATO čelíme dnes. Moja dôvera pramení z toho, že sme ako komunita hodnôt a zdieľaných záujmov už mnohokrát ukázali, že sme schopní adaptácie a ak treba, aj odvážnych krokov vpred. Napriek mnohým zmenám však v oboch zoskupeniach stále platia pravidlá, ktoré platili aj pri našom vstupe. Vrátane toho, že každá krajina, ktorá sa stáva ich členom, musí byť a ostať fungujúcou demokraciou. Nie je to nič iné ako rešpekt k troj-deleniu moci, nezávislosti súdnictva, slobode slova a médií alebo ochrana práv menšín."

Demokracia a jej kľúčové hodnoty musia podľa prezidentky ostať zachované v každej jednej členskej krajine euro-atlantického priestoru. "Sami vieme, že ohrozenie týchto hodnôt nás v 90. rokoch takmer pripravilo o možnosť vstúpiť do Európskej únie a NATO. Mnohí viete, aké náročné vtedy bolo tento integračný vlak znovu dobehnúť. Podarilo sa to nielen vďaka tomu, že sme prijali mnohé smernice, štandardy či reformovali rôzne sektory. Ale najmä vďaka tomu, že sme rozptýlili pochybnosti o kvalite našej demokracie a schopnosti a ochote plniť naše záväzky."

Tak pri Severoatlantickej aliancii ako aj pri Európskej únii je podľa prezidentky dôležité, aby Slovensko tak ako doposiaľ, bolo partnerom v EÚ a spojencom v NATO nie len na papieri, ale aj skutočným a konštruktívnym partnerom a priateľom. "Aby sme sa aj naďalej správali v duchu hodnôt, ochrana ktorých nám vstup do týchto zoskupení umožnila. Rešpekt k týmto hodnotám je totiž tým najsilnejším spojením medzi nami a ostatnými členmi, ale predovšetkým tým najvyznamnejším benefitom pre našich občanov. Toto je naša spoločná povinnosť a bude to aj náš spoločný úspech. Zvládneme to!," uzavrela prezidentka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Prezident.sk, Foto: Facebook / Zuzana Čaputová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies