Čo je vašou Achilovou pätou? Korene stáročia používaného frazeologizmu vzišli z bájnych príbehov

NETKY.SK • 15 Február 2024, 14:00 • 2 min
Čo je vašou Achilovou pätou? Korene stáročia používaného frazeologizmu vzišli z bájnych príbehov

Frazeologizmus Achilova päta sa používa na označenie zraniteľného miesta alebo slabosti inak silného alebo mocného človeka. Tento výraz nám pripomína, že aj poloboh má slabé miesto, ktoré môže byť príčinou jeho pádu.

slovakia

left justify in out

Achilles bol jedným z najslávnejších a najstatečnejších bojovníkov starovekej Gréckej mytológie. Bol synom bohyne mora Thetis a kráľa Peleusa. Už od detstva bol vychovávaný ako vynikajúci bojovník a vodca.

Zúčastnil sa na Trójskej vojne, kde sa preslávil svojimi hrdinskými činmi. Medzi jeho najväčšie úspechy patrilo porazenie trójskeho hrdinu Hektora a získanie jeho zbroje. Achilles bol považovaný za neporaziteľného, pretože mal na svojom tele iba jedno zraniteľné miesto - pätu.

Prečo práve Achillova päta?

Podľa najpopulárnejšej verzie mýtu, ktorú zachoval rímsky spisovateľ Statius vo svojej básni Achilleida, chcela Thetis urobiť svojho syna nesmrteľným, aby sa vyhla predpovedi, že zomrie v Tróji. Preto ho ponorila do podsvetnej rieky Styx, ktorá dávala nezraniteľnosť všetkému, čoho sa dotkla. Thetis však držala Achilla za ľavý členok, takže voda sa nedostala na jeho pätu. Toto miesto zostalo smrteľné a stalo sa Achillovou pätou, na ktorú doplatil životom.

Ako zomrel?

Achilles bol zabitý šípom, ktorý vystrelil Paris, syn trójskeho kráľa Priama. Paris bol vedený bohom slnka Apolónom, ktorý vedel o Achillovej slabine. Šíp prepichol Achillov členok a spôsobil mu smrteľné zranenie. Achilles bol potom poctený pohrebom a jeho zbroj bola darovaná jeho priateľovi a spolubojovníkovi Patroklovi.

Ako sa Achilles zapojil do trójskej vojny?

Podľa legendy začala trójska vojna, keď Paris, syn trójskeho kráľa Priama, uniesol Helenu, manželku spartského kráľa Menelaa. Menelaos požiadal svojho brata Agamemnona, kráľa Mykén, aby mu pomohol získať späť Helenu. Agamemnon zhromaždil veľkú armádu gréckych kráľov a hrdinov, vrátane Achilla, ktorý bol najlepším bojovníkom.

Achilles sa zúčastnil na trójskej vojne, pretože mu to predpovedal veštec Kalchas, ktorý povedal, že Trója nemôže byť dobytá bez neho. Achilles sa plavil na trójske pobrežie so svojimi vernými vojakmi, nazývanými Myrmidóni.

Hádka s Agamemnónom

Počas prvých deviatich rokov vojny Achilles spustošil krajinu okolo Tróje a dobyl dvanásť miest. V desiatom roku sa však pohádal s Agamemnonom, keď Achilles naliehal, aby Agamemnon vrátil Chryseidu, svoju vojnovú korisť, jej otcovi, kňazovi Apollóna, aby upokojil hnev boha, ktorý zasial mor do gréckeho tábora.

Rozhorčený Agamemnon si vynahradil svoju stratu tým, že vzal Achillovi jeho obľúbenú otrokyňu, Briseidu. Achilles sa cítil urazený a odmietol ďalej bojovať. Zostal vo svojom stane a modlil sa k svojej matke Thetide, aby presvedčila bohov, aby pomohli Trójanom.

Achilles sa nezapojil do boja, a preto Gréci trpeli veľké straty. Nakoniec Achilles povolil svojmu priateľovi a spolubojovníkovi Patroklovi, aby sa vydal do boja v jeho zbroji a voze, aby povzbudil Grékov. Patroklos bol statočný a zabil mnoho Trójanov, vrátane Sarpedóna, syna boha Zéusa.

No keď sa priblížil k trójskym hradbám, stretol sa s Hektorom, najväčším trójskym hrdinom a synom Priama. Hektor si myslel, že bojuje s Achillom, a preto ho vyzval na súboj. Patroklos bol zabitý Hektorom, ktorý mu zobral Achillovu zbroj a vozeň.

Zúfalosť a rozzúrenosť

Keď sa Achilles dozvedel o smrti Patrokla, bol zúfalý a rozzúrený. Sľúbil, že sa pomstí Hektorovi a vráti si svoju zbroj. Thetis mu zohnala novú zbroj, ktorú vyrobil boh Héfaistos. Achilles sa vrátil do boja a spôsobil veľkú pohromu medzi Trójanmi. Zahnal ich až k trójskym hradbám a zastavil sa len pred riekou Skamandros, ktorá bola plná mŕtvol.

Tam sa stretol s Hektorom, ktorý sa neodvážil utiecť, ale čelil mu. Achilles a Hektor sa pustili do súboja, ktorý sledovali bohovia i ľudia. Achilles bol silnejší a rýchlejší a prebodol Hektora kopijou. Potom pripevnil jeho telo k svojmu vozu a ťahal ho okolo Patroklovho hrobu.

Achilles nechal Hektorovo telo ležať na zemi a odmietal ho vrátiť Trójanom, aby ho pochovali. To rozhorčilo Apollóna, ktorý chránil Hektorovo telo pred hnilobou a mrchou. Priam, zarmútený o svojho syna, sa rozhodol ísť za Achillom a prosiť ho o vrátenie Hektorovho tela. Zéus mu to dovolil a poslal mu Hermesa, aby ho sprevádzal.

Priam sa vydal do gréckeho tábora a našiel Achilla vo svojom stane. Padol pred neho na kolená a pobozkal jeho ruky, ktoré zabili jeho syna. Achilles bol dojatý Priamovou prosbou a spomenul si na svojho otca Peleusa. Súhlasil, že vráti Hektorovo telo a umožní Trójanom usporiadať pohreb. Achilles a Priam sa objali a plakali spolu. Achilles dal Priamovi dvanásť dní na pohreb, počas ktorých sa zastavil boj.

Dnešný jazyk

Frazeologizmus Achilova päta sa používa na označenie zraniteľného miesta alebo slabosti inak silného alebo mocného človeka. Tento výraz nám pripomína, že aj poloboh má slabé miesto, ktoré môže byť príčinou jeho pádu. Tento výraz sa môže vzťahovať nielen na ľudí, ale aj na systémy, objekty či organizácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.britannica.com, www.history.com, www.historyskills.com foto: Wikipedia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies