Indický premiér varoval pred možnou budúcnosťou

NETKY.SK • 15 August 2019, 14:13 • 2 min
Indický premiér varoval pred možnou budúcnosťou

NAÍ DILLÍ - Indický premiér Naréndra Módí varoval počas dnešného dňa pred rizikami "nekontrolovanej populačnej explózie" vo svojej krajine, kde žije 1,3 miliardy ľudí. Predseda vlády túto problematiku nastolil verejne po prvý raz a vyzval na zavedenie opatrení týkajúcich sa plánovania rodiny.

slovakia

left justify in out

India je po Číne druhou najľudnatejšou krajinou sveta a podľa odhadov OSN sa na prvé miesto v tejto bilancii dostane do roku 2024. "Nastal čas, aby sme začali čeliť daným výzvam. Populačná explózia prinesie budúcim generáciám mnoho problémov," vyhlásil Módí pri príležitosti indického Dňa nezávislosti. Premiér vyzdvihol "informovanú časť" Indov, ktorí majú menšie rodiny, čím podporujú "dobrú vec" pre svoju krajinu.

 

img

 

India zaviedla v 70. rokoch nútené sterilizácie mužov so zámerom obmedziť populačný rast, ale vzhľadom na rozsiahle pobúrenie verejnosti sa táto prax neskôr zrušila. Vláda v roku 1995 prestala určovať oficiálne ciele pre sterilizácie, ale aktivisti tvrdia, že kontroverzná prax naďalej pretrváva na lokálnej úrovni.

 

img

 

Podľa vládnej Národnej zdravotníckej misie (NHM) bolo v rokoch 2017-18 v Indii sterilizovaných viac než 1,9 milióna ľudí, väčšinou žien.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies